Voor ik begon met dit boek heb ik mij eerst verdiept in het project Dizary van Patrick Berkhof
Hij bedacht een wereld en vroeg enkele auteurs en kunstenaars om mee te doen. Zo ontstond het project rondom de Wold van Dizary
Verdere informatie staat op hun site: www.dizary.nl
Elk boek is een losstaand verhaal. Op de boeken van Jalvin na, dat is een trilogie.
Marieke Frankema is een van de auteurs die een verhaal mocht bedenken dat zich hier afspeelt. Zij heeft ervaring in dit genre en schreef daarnaast ook historische romans. Naast schrijven kan ze heel mooi zingen en helpt ze mensen die net als ik lipoedeem en af willen vallen. Ze geeft daarbij aan dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.
“Het is mogelijk om te leven zonder dranen”
Als Kaya in de bovenwereld komt en de ziel van haar eerste slachtoffer raakt ze in de war, klopt alles wat ze tot nu toe heeft meegekregen wel? Ze gaat op onderzoek uit met grote gevolgen. Haar kleindochter Tharza heeft dezelfde gevoelens en zij ervaart ook het ziellezen als een nieuwe ervaring waardoor ze alles wat ze weet anders gaat ervaren. Beide personages nemen de lezer mee in hun verhaal dat op het einde heel mooi bij elkaar komt.
“Iets aan hem was onbetrouwbaar, angstaanjagend zelfs.”
Voorin het boek staan een landkaartje en een tekening die helpen bij de beeldvorming van de Wold of Dizary. Toch kom je er als nieuweling in deze wereld zonder het lezen van het eerste deel wat lastig in. Een verklarende woordenlijst was welkom geweest.
Het vergt veel van de fantasie van de lezer zelf om zich een beeld te vormen van de locatie, de situatie, de gebruiken en de personages. Voor mij werden het een soort Avatar achtige figuren. Na even doorzetten komt de lezer er dankzij de mooie en boeiende schrijfstijl van Marieke Frankema op een gegeven moment helemaal in.
Op een gegeven moment dringt het door dat Kaya en Tharza iets doen wat verboden is en zwaar bestraft zal worden bij ontdekking en dan komt er een stuk spanning bij het verhaal.
Dat maakt dit verhaal goed leesbaar, ook voor mensen die anders geen fantasy lezen.
Na het lezen is de nieuwsgierigheid naar deze bijzondere wereld gewekt en is een bijzonder genre herontdekt. Voor de liefhebbers van het fantasy genre en de mensen die buiten hun comfort zone willen lezen.