Een spannende detective voor kinderen
Susanne Dirksen woont in Landsmeer en dit boek is haar debuut. Het boek is genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2023 en staat ook op de longlist voor de Juno Kinderboekenprijs.
Sophie Hogenes is de buurvrouw van Susanne en zij heeft de illustraties in het boek gemaakt.
“Ik heb papa ooit een eierkoek genoemd, omdat zijn hoofd zo kaal als een ei is en omdat ik vier uur lang thuis geen WIFI had.”
Skip is een jongen die anders naar de wereld kijkt dan de meeste andere kinderen en zijn beste vriend Ferry begrijpt hem helemaal. Hij maakt lijstjes en hij zoekt alle vragen die bij hem op komen op in wikipedia. Dan gaan de ouders van Ferry scheiden en moet Ferry verhuizen. De jongens bedenken in hun wanhoop om bij elkaar te blijven een plan om geld te verdienen zodat Ferry toch in dezelfde woonplaats kan blijven wonen.
“Ferrys oma woont in een groot huis met veel kamers. Twente ligt tegen de Duitse grens aan, Dat is bijna buitenland.
Als Twentenaar kon ik erg om deze grapjes lachen maar Susanne Dirksen vermengt een dosis humor met ontroering en spanning waardoor kinderen vanaf een jaar of negen enorm zullen genieten van dit boek.
De lijstjes van Skip geven zijn gedachten richting, en hoe hij naar de wereld kijkt is met woorden bijna niet te omschrijven, toch is het Susanne gelukt.
Samen met de tekeningen van Sophie Hogenes is het een mooi en stevig uitgevoerd kinderboek geworden waarmee met deze tekeningen in rustig zwart-wit ook een stuk rust in het verhaal in hebben ingebouwd.
Het komt binnen als de jongens heel anders tegen een probleem aankijken, ze staan niet stil bij de scheiding van de ouders van Ferry maar duiken gelijk in het probleem van de verhuizing en dat ze dan niet samen naar de middelbare school kunnen gaan.
De oplossing ligt in de buurt als ze de gestolen boot van een buurvrouw gaan zoeken. Daar staat namelijk een beloning tegenover, Ze komen heel ver, ook al zien de crime scenes er anders uit dan in de politieseries op Netflix,
Gelukkig is het einde heel realistisch, ook hartverwarmend en is het verhaal mooi afgerond.
Skip en de gestolen boot van fort Kakkers is een spannende detective voor kinderen. Waarin personages vriendjes worden van de lezer.
Diane's boekenhoekje