Advertentie

Het verhaal van verkeerd spoor begint met een spannende proloog, de moord op een spoorwegbeambte, Luc staat met een hamer in zijn hand boven het lichaam en maakt na de moord dat hij wegkomt. Daarna laat Arie de Ruiter ons kennismaken met de persoon Luc die vredig opgroeit in Vlaanderen, verschrikkelijke dingen meemaakt en met zijn moeder naar Nederland vlucht. Daar komen ze na een lange en vermoeiende weg in het dorpje Giessen- Nieuwkerk terecht waar ze als Vlaams sprekende Katholieke mensen eigenlijk altijd een vreemdeling zullen blijven. De moord is een impulsdaad, er is geen excuus voor te verzinnen. De werkelijke dader, Luc, wordt niet gevonden. Zelfs een bekende rechercheur maakt er een potje van en onschuldigen worden opgesloten. Luc houdt er zijn hele leven last van en dat maakt dat hij later, als alles achter de rug lijkt te zijn, een besluit neemt met grote gevolgen…..ik was er stil van…….

Arie de Ruiter is geïnspireerd door een oud nieuwsbericht aan de slag gegaan met een verhaal over deze moord, hij bedacht wie de echte dader is en spon er een verhaal omheen. En dat is gelukt.
Hij heeft veel aandacht geschonken aan de gebeurtenissen die in die tijd vanaf de 1e of grote wereldoorlog tot aan de 2e wereldoorlog plaatsvonden. Zowel plaatselijk, in Vlaanderen en in Nederland als internationaal. Door de komst van de radio wordt de wereld groter. Lucs moeder is van grote invloed op zijn gedrag, hij heeft veel verdriet na haar overlijden en hij vereenzaamt. Hij blijft bij zijn besluit om alleen te blijven, bang dat zijn geheim tussen hem en zijn aanstaande komt te staan. Hij keert terug naar Vlaanderen, op zoek naar mensen van toen maar komt gedesillusioneerd weer terug. En het leven gaat door….deze zin vind ik regelmatig terug in het boek en geeft blijk van de nuchterheid van de hoofdpersonen, het is zoals het is. Dan komt er die dreiging van de Oosterburen en een nieuwe angst voor oorlog. Wat zullen de gevolgen zijn…
Arie de Ruiter heeft zich met respect voor de hoofdpersonen hun levens in deze periode mooi beschreven met Luc Verhulst als hoofdpersoon blijft hij bij het verhaal zonder teveel uit te wijken. Hij beschrijft Luc als een echt persoon, aardig, sociaal maar niet te perfect en met zijn eigen menselijke fouten.
De gerechtelijke dwaling en de angst van het alsnog ontdekt worden spelen een grote rol. Maar doordat Luc is wie hij is ontwikkelt de lezer een empathie voor deze jongeman waardoor je ook niet wilt dát hij ontdekt wordt. Het einde van het verhaal is zeer ontroerend en mooi en laat de lezer met een voldaan gevoel achter.
Verkeerd spoor is een prettig te lezen boek voor mensen die van een goede historische en licht spannende roman houden. De geschiedenisfeiten uit deze periode worden omgeven door een bijzonder verhaal dat je wel aan moet grijpen.

Reacties op: ik was er stil van.....wat een mooi einde

6
Verkeerd spoor - Arie de Ruiter
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker