Advertentie

In september 2019 gaat de musical Anastasia, in het Circustheater in Scheveningen, in première; een prachtige musical over het leven van de Russische Tsarendochter Anastasia. Mocht je de musical gaan bezoeken is het leuk om vooraf het boek 'Het Winterpaleis' van John Boyne te lezen.

Het is 1981. De 80-jarige Russische immigrant Georgy Jachmenev woont met zijn vrouw Zoya in Londen. Wanneer Zoya ernstig ziek wordt heeft ze nog één wens; ze wil samen met Georgy nog eenmaal terug naar Sint Petersburg. Georgy neemt ons in het boek mee op reis. Hij laat ons het Rusland van 1981 zien, maar blikt ook terug op zijn jeugd.
Georgy redt als kind het leven van de neef van de Tsaar. Als dank hiervoor krijgt hij een baan aangeboden in 'Het Winterpaleis'. Georgy moet de kleine Aleksej beschermen; de zoon van de tsaar lijdt aan hemofilie en mag zich daarom nooit verwonden. Als snel wordt Georgy verliefd op Aleksej’s grote zus, Anastasia. Georgy maakt een hoop mee. Zo is hij getuige van de moord op Raspoetin (ra ra Raspoetin, lover of the Russian Queen!) en weet hij, nadat tsaar Nicolaas II en vier van zijn kinderen zijn vermoord, Anastasia uit handen van de bolsjewieken te redden. Net als de Anastasia uit de tekenfilm en musical vertrekt het meisje naar Parijs. John Boyne maakte er echter een geheel eigen versie van die ik met veel belangstelling heb gelezen. Door het verhaal krijg je een goed beeld van het leven van het Tsarengezin. Dat niet alle details kloppen mag (wat mij betreft) de (lees)pret niet drukken.

Reacties op: Anastasia

305
Het winterpaleis - John Boyne
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker