De Jongen Die Graag Tekende - 5 unieke sprookjes
Onlangs las ik deze mooie bundel: De Jongen Die Graag Katten Tekende van Michael de Cock, geïllustreerd door Fatinha Ramons. Dit boek was voor mij instant coverlove. En mijn nieuwsgierigheid naar de verhalen in deze bundel was meteen gewekt. Mocht jij nog niet om zijn na het zien van de cover, lees dan eens de prachtige omschrijving:
“Sommige verhalen bestaan al eeuwenlang. Ze werden beleefd en verzonnen, verteld en naverteld in een andere tijd, of in verre landen. Maar verdwijnen doen ze niet. Ze reizen door ruimte en tijd en blijven mensen van alle landen, standen en tijden boeien. Weet je waarom? Net omdat het verhalen van en over mensen zijn. Net omdat wij ook mensen zijn. Mensen met dromen en verlangens, passies en angsten. De wereld verandert dan wel, die dingen blijven altijd hetzelfde.”
De bundel De Jongen Die Graag Katten Tekende bevat vijf - voor mij onbekende - sprookjes, het merendeel afkomstig uit Japan. Elk sprookje begint met een inleiding in rood lettertype. En bij het lezen van de inleiding word je al meteen meegevoerd. Michael de Cock heeft een fijne schrijfstijl en hij weet elk sprookje een eigen sfeer te geven.
Ik heb van elk verhaal genoten, al hadden de sprookjes wat mij betreft iets uitgebreider beschreven mogen worden. Misschien ben ik gewoon een hebberige lezer, maar wat mij betreft hadden de sprookjes wat meer ‘body’ mogen hebben. Iets langer stilstaan bij de personages of het land of dorp waarin zij leven.
Wat ik erg kon waarderen was dat de sprookjes een rauw randje hebben. Bij deze sprookjes is het niet altijd: “En ze leefden nog lang en gelukkig”. Deze verhalen zijn niet voor tere kinderzieltje. Net als bij de originele sprookjes van Andersen en Grimm, zitten ook hier wat meer gruwelijke dingen verwerkt. Het zijn verhalen die voor mijn gevoel vanaf een jaar of 10 wel gelezen kunnen worden.
Elk sprookje is voorzien van prachtige illustraties van Fatinha Ramos. Wat een fantastische stijl heeft ze! I love it! Echt een verrijking voor deze bundel. Het enige dat me opviel is dat sommige illustraties net iets te vroeg in het verhaal waren geplaatst, waardoor een wending in het verhaal al werd weggegeven.
Ik heb met heel veel plezier de bundel De Jongen Die Graag Katten Tekende gelezen. Het waren unieke verhalen die ik nog niet eerder heb gelezen. Houdt je van sprookjes, dan mag deze bundel zeker niet in je boekenkast ontbreken. Echt een aanrader!
4 - 4,5 sterren
Van New Book Collective heb ik een recensie-exemplaar mogen ontvangen van deze mooie bundel in ruil voor een eerlijke recensie. Hartelijk dank daarvoor New Book Collective.