Speur je mee!
De Hoofdrol
Wat was ik blij verrast toen ik ontdekte dat de Nederlandse vertaling van The Appeal werd uitgegeven! Xander Uitgevers heeft deze vertaling van het boek van Janice Hallett uitgegeven, met de titel: De Hoofdrol. Ik was één van de gelukkigen die een vooruitleesexemplaar mocht ontvangen. Wat heb ik ontzettend genoten van dit boek. Natuurlijk heb ik een hele recensie geschreven, maar ik kan je alvast vertellen dat ik dit boek van harte kan aanraden!
De Hoofdrol
Beste lezer, In dit dossier vind je de stukken over de schokkende gebeurtenissen rondom The Fairway Players-toneelgroep, en over de dood van een van hun leden. Er zit op dit moment iemand vast voor de moord, maar het lijkt erop dat deze persoon onschuldig is, en dat een aantal duistere geheimen nog niet is onthuld.
De moordenaar heeft zichzelf verraden: ergens in deze berg e-mails, berichten en brieven bevindt zich de sleutel tot de oplossing van deze zaak. Misschien wel in de informatie over de benefietavond voor de levensreddende behandeling van kleine Poppy (en de vraag of het opgehaalde geld eigenlijk wel op de goede plek terecht is gekomen), in de e-mails van de leden van de toneelvereniging over twee geheimzinnige nieuwkomers, of zelfs in de correspondentie over de felle strijd om de hoofdrol. Het is duidelijk dat diverse leden iets te verbergen hebben…
Neem jij de uitdaging aan? Lukt het je om dit mysterie op te lossen?
The Appeal heb ik al een paar keer voorbij zien komen op Booktube. Ik hoorde veel positieve dingen over dit boek en van deze lezers had ik begrepen dat het om een boek vol mixed media ging. De Hoofdrol is, zoals de flaptekst zegt; een dossier. Als lezer kijk je mee over de schouders van stagiaires Charlotte en Femi die dit dossier hebben ontvangen. Je speurt samen met hen naar de dader. Misschien vraag je je nu af: is het lezen van zo’n dossier vol e-mails, brieven sms-berichten, whatsappjes en notulen niet onwijs saai? Mijn antwoord is: NEE! Het leest vlot en de inhoud is ook erg goed. En ik vroeg me constant af: wie van deze grote groep personages is er vermoord en wie heeft die moord gepleegd?
Ja dat lees je goed: we weten bij het begin van het boek dat er een moord is gepleegd, maar het is helemaal nog niet bekend wie er nu vermoord is! Daarmee was mijn nieuwsgierigheid direct gewekt. Een grote groep personages passeert de revue passeren en zij maken voor mij het verhaal. Ik heb zo zitten smullen van de omgang tussen de leden van The Fairway Players toneelgroep. Je verwacht het misschien niet, maar via die e-mails en andere berichten komen alle personages en hun onderlinge verhoudingen echt tot leven. Of personages nu zelf mailen of dat we over hen lezen in andermans e-mails. Ook de manier waarop de verschillende personages schrijven, zegt veel over iemand en hoe iemand binnen een groep wordt gezien. Complimenten voor Janice Hallett hoe zij deze personages en deze toneelgroep heeft gecreëerd. Ik heb ervan gesmuld om behalve het speurwerk ook die sociale interacties te lezen. Ik heb hardop gelachen, heb mezelf hardop vragen gesteld, was geschokt en werd verrast. Het verhaal bleef me de hele tijd blij, zelfs op de momenten dat ik niet aan het lezen was, dacht ik aan de personages en vroeg me af wat er nog allemaal zou gaan gebeuren in het boek.
De e-mails en berichtjes tussen de leden van The Fairway Players toneelgroep vond ik het leukst om te lezen. Op een gegeven moment kwamen er ook wat andere stukken voor in de plaats. Deze stukken waren nodig om het verhaal verder te brengen, maar ik vond ze persoonlijk minder fijn lezen en ze haalden voor mij het tempo uit het verhaal.
En het einde? Ik was zo verrast! Tijdens het lezen heb ik verschillende mensen verdacht en veranderde ik ook regelmatig van mogelijke dader. De eindconclusie die Charlotte en Femi ons geven is echt heel goed. Zoveel details en verhaallijnen die samenkomen. Dat maakte het voor mij zo’n goed en verrassend einde!
Het vooruitleesexemplaar zat het in een fijn pakketje met wat leuke gadgets en van het notitieblokje en de pen die erbij zaten heb ik gretig gebruik gemaakt. Ik heb zoveel notities gemaakt over wat er in dit verhaal gebeurde en zoveel vragen die er bij me op kwamen. Mijn tip als je De Hoofdrol gaat lezen: hou de lijst op blz. 22 erbij om uit elkaar te houden wie, wie is. En maak notities; speur mee met Charlotte en Femi naar wie toch de dader is.
De Hoofdrol is echt een heel goed boek en echt een dikke aanrader!! Ik hoop dat Xander Uitgevers ook het tweede boek van Janice Hallett - The Twyford Code - gaat vertalen en uitgeven!
4,5 sterren