Toen Thor Het Nog Liet Donderen

Eefke van Geffen 20 november 2025
Ben je geïnteresseerd in mythologie, dan heb ik hier een plaatje van een boek dat je moet lezen: Toen Thor het nog liet donderen. Verhalen over de goden van het Hoge Noorden. Niet alleen is het mooi opgemaakt met veel illustraties van Annemarie van Haeringen, maar de mythes zijn ook nog eens fijn herverteld door Bette Westera. Hartelijk dank aan uitgeverij Gottmer dat ik dit boek mocht lezen en recenseren.
Over het boek
'Toen Thor het nog liet donderen' is een prachtig groot boek waarin de Noordse mythologie tot leven komt. Gouden kinderboekenmakers Bette Westera en Annemarie van Haeringen bundelen hun krachten voor deze volledig geïllustreerde hervertelling van de machtige verhalen over Odin, Thor, Loki, Freya en vele andere goden en godinnen uit het Hoge Noorden.
De Noordse mythologie barst van de spannende verhalen vol strijd, list en magie, over goden die verrassend menselijke trekken hebben. In 'Toen Thor het nog liet donderen' smeedt Bette Westera met humor, vernuft en natuurlijk een vleug poëzie de verhalen uit de Edda tot één geheel. Van de listige streken van Loki tot de bruiloft van Thor, van de wereldboom Yggdrasil die alles verbond tot de appels van Idun, van de schepping van de wereld tot het onvermijdelijke einde der tijden: Ragnarok.

Voordat ik dit boek had gelezen wist ik niet heel veel over de Noorse goden en mythologie. Ik had wel gehoord van Odin en Thor. En dankzij de Thor films van Marvel was mijn kennis nog iets verder uitgebreid. Maar daar hield het dan voor mij ook op.
Nu ik Toen Thor het nog liet donderen heb gelezen, heb ik veel geleerd over de Noorse mythologie. Bette Westera heeft een fijne vertelstijl en de mythen over de Noorse Goden lezen vlot. Het boek opent met een speelse inleiding over het opschrijven van mythen. Ook zit er een fijn overzicht in van alle goden, een soort stamboom. En daarna duiken we in de mythen: het ontstaan van de verschillende rijken, de verschillende goden en wat zij meemaken van hun verschijning tot hun ondergang.
Ik las dit boek samen met Jeanet van minibieb_kleefslag op instagram. We lazen elke dag een paar mythen en dat kan ik je absoluut aanraden. Elke dag een stuk lezen en zo de tijd nemen voor dit boek. Als je dan ook nog eens het luisterboek erbij pakt voelt het net of Bette Westera naast je zit en je voorleest uit haar eigen boek.
Bij het lezen van dit boek kwam wel vaak de vraag naar boven: Vanaf welke leeftijd is dit boek geschikt? Toevallig was dit ook een gesprek met de andere deelnemers van de Insta-wauw. Een veelgenoemd advies is 10+. Ik denk vooral dat het goed is om te weten dat in mythen soms heftige dingen gebeuren. Zo wordt er regelmatig iemand gedood en vrouwen worden niet altijd even vriendelijk behandeld. En daarop aansluitend denk ik dus dat het echt afhangt van het lezende kind of dit boek past. En het is goed om met een kind samen te bespreken wat er in mythen kan gebeuren/gebeurt

Ik heb genoten van Toen Thor het nog liet donderen en geef het 4 sterren. Als Bette Westera en Annemarie van Haeringen nog eens hun krachten bundelen voor een mythologisch boek, zou ik dat zeker weer lezen!

Meer recensies van Eefke van Geffen

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.