Jack & Lev - spannend eerste deel van een jeugdboekenserie
In Jack & Lev – en de terugkeer van de Schaduwheer leren we Jack kennen. Zijn hond Lobbes wordt voor zijn ogen ontvoerd. Jack is ontroostbaar, maar hij krijgt hulp van Lev. Dit bijzondere meisje weet wie Lobbes heeft ontvoerd. Lev hoort bij de Katomanen en ze is op een belangrijke missie waar ze Jacks hulp bij nodig heeft. Jack en ook zijn beste vriend Fidel gaan de Katomanen helpen in hun strijd tegen de Schaduwheer.
Jack & Lev is een heel origineel jeugdboek vol avontuur. Het verhaal speelt zich af in onze werkelijkheid maar zit barstenvol fantasierijke elementen. In het boek gaat het niet alleen om goed versus kwaad en het stoppen van de schurk. Er staan ook onderwerpen als politiek, macht, vriendschap en familie centraal staan. Een geweldige mix aan onderwerpen dus.
De opening van het boek wist me meteen nieuwsgierig te maken. Ik wilde blijven lezen. Halverwege merkte ik dat mijn aandacht wat verslapte en dat ik het boek wat makkelijker opzij kon leggen. Maar ik bleef wel nieuwsgierig naar hoe alle gebeurtenissen zouden samenkomen. En het resulteerde in een heel spannend slotstuk.
Met veel plezier heb ik gelezen over de Katomanen; een groep kleurrijke figuren die zorgen voor de nodige de sci-fi elementen en magie. Daarnaast spreken ze ook een grappige eigen versie van Nederlands. En Lev wist vaak voor een vrolijke noot te zorgen.
Ook heb ik telkens uitgekeken naar de stukken over de schurk van het verhaal: de Schaduwheer, oftewel heer Ombre. Het boek opent met hem en daarmee is de toon voor de Schaduwheer meteen gezet. Ik kon hem gewoon helemaal voor me zien en was benieuwd naar zijn snode plannen en waarom hij zo slecht is.
Hoewel het verhaal mooi is afgerond, zijn er nog genoeg open stukken om een serie van Jack & Lev te maken. Ik kijk er onwijs naar uit hoe de strijd om de Fosgenieten verder zal gaan. En op de instagramfeed van de schrijvers zag ik al dat er voorbereidingen voor deel 2 worden getroffen! Met De terugkeer van de Schaduwheer hebben Zutje en Deviss een heel gaaf eerste deel van een serie geschreven en ik ben benieuwd wat zij in de volgende delen nog meer gaan brengen.
Ik geef Jack & Lev en de terugkeer van de Schaduwheer 3,5/5 sterren.