Zolang Je Bij Me Blijft

Eefke van Geffen Eefke van Geffen
2 mrt 2022

Vorig jaar las ik al deel 1 van Suzanne van Bilderbeeks duologie: Zolang Je Van Me Houdt. Dit was het debuut van Suzanne. Het is een new adult (NA) verhaal over Sasha en Daniel. NA is een genre dat ik niet veel lees en daarom vond ik het wel leuk om een uitstapje te maken naar dat genre.

Zolang Je Van Me Houdt heb ik 3,5 sterren gegeven. En nadat ik het boek in maart herlezen had, merkte ik dat ik meteen door wilde met lezen. Want hoe gaat het verder met Sasha en Daniel? En hoe is Suzanne van Bilderbeek gegroeid als schrijfster?

Net als het eerste deel, leest Zolang Je Bij Me Blijft als een trein. Suzanne heeft een fijne, toegankelijke schrijfstijl. De korte hoofdstukken maken dat je door het verhaal vliegt. De hoofdstukken waren in wisselend perspectief. Waar in Zolang Je Van Me Houdt we meer lezen vanuit het perspectief van Sasha, is het in Zolang Je Bij Me Blijft veel meer in balans en zien we ongeveer evenveel vanuit Sasha’s perspectief als dat van Daniel. Op sommige momenten in het boek was ik ook benieuwd wat het andere personage dacht. Dus als we vanuit Sasha lazen, was ik benieuwd naar hoe Daniel dacht en andersom.

Het is heel fijn dat beide personages evenveel aan bod komen en dat je van zowel Sasha als Daniel de groei meemaakt. Zoals in deel 1 al te lezen is en ik ook al schreef in mijn recensie van dat boek: Sas en Dan zijn geen perfecte personen. Ze hebben elk hun eigen verhaal, verleden, onzekerheden en angsten. We zien in dit tweede boek meer hoe zij hier mee omgaan en hoe zij naar elkaar toe groeien. Problemen zijn werden minder snel en gemakkelijk opgelost. Het geheel van dit verhaal voelde dus veel realistischer.

Daarnaast zien we van zowel Sasha als Daniel veel meer uit hun leven. Tijdens het (her)lezen van deel 1 miste ik een connectie met de twee hoofdpersonages. Wat we van hen te weten kwamen had te maken met hun relatie. Terwijl ik juist hen als volledige personen wilden zien; dus ook buiten de relatie om en in omgang met familie en vrienden. Dat was in Zolang Je Bij Me Blijft zeker in positieve zin veranderd. Meteen vanaf bladzijde 1 zien we Sasha en Daniel bij hun vrienden en familie en zien we meer van hun leven.

Tijdens het lezen van Zolang Je Bij Me Blijft merkte ik echt dat ik meer meeleefde met zowel Sasha en Daniel. Bovenstaande punten hebben hier zeker voor gezorgd. En vooral Daniel en zijn worstelingen en groei wisten me te raken. Mijn complimenten daarvoor.

Er zat een bepaalde plottwist in het verhaal waarvan ik nog steeds niet goed weet wat ik ervan vind. Zelfs nu ik deze recensie aan het typen ben, heb ik mijn twijfels erover. Om spoilers te voorkomen zal ik het hier niet noemen. Het gaat om de onthulling in hoofdstuk 15. Ik had ergens gehoopt dat dit niet zou gebeuren. Maar dat heeft te maken met mijn persoonlijke smaak. Wel zie ik hoe Suzanne het mooi weet te verweven en je als lezers wat hints geeft. Dat vind ik er heel sterk aan. Plus het is een twist waarmee boek 1 en boek 2 echt aan elkaar worden gekoppeld. Schrijf-technisch dus mijn complimenten. Mijn twijfels over deze plottwist zijn dus puur mijn smaak, en bij deze plottwist kunnen andere lezers dus ook hele andere gevoelens en gedachten hebben.

Ik ben erg blij dat ik deze duologie heb gelezen en zeker om te zien hoe de serie, de personages en Suzanne als schrijfster zich hebben ontwikkeld. Zolang Je Bij Me Blijft vond ik zeker beter dan Zolang Je Van Me Houdt. Zoek je fijne, vlot geschreven NA boeken, kijk dan niet verder. Ga dan de boeken van Sasha en Daniel lezen.

4 sterren

Meer recensies van Eefke van Geffen