Een warme deken
Na mijn vakantie in Tokio in januari, waarin ik heb genoten van de natuur, de rust en het ritme van het dagelijkse stadsleven, voelde het lezen van De wijsheid van thee als een warme deken van alles wat ik daar ervaren heb. Noriko Morishita neemt je in dit boek mee in haar jarenlange reis door de traditionele Japanse theeceremonie, en laat zien hoe deze oude kunstvorm niet alleen draait om het drinken van thee, maar om aandacht, eenvoud en innerlijke groei.
Met zachte pen beschrijft hoe ze als jonge, onzekere vrouw haar weg vindt in de complexe wereld van de theeceremonie. Elke les, elk gebaar, elke kop thee heeft betekenis. Het voelt alsof je zelf op de tatamimat zit. Inclusief bijbehorende ongemakken! :-)
Wat het boek voor mij bijzonder maakte, was hoe het aansloot bij mijn eigen beleving van Japan. De stille tuinen, het gevoel van tijdloosheid in een theehuis en in de buitenwijken van Tokio, het ritme van het leven daar—het resoneerde allemaal in Morishita’s verhaal. De foto’s aan het begin van het boek en de woordenlijst achterin zijn van toegevoegde waarde.
Ga dit boek lezen als je verlangt naar rust, bij heimwee naar Japan of als theeleut.
Een aanrader voor de fans van boeken van Hiro Arikawa, Genki Kawamura, Kim Ho-Yeon en Michiko Aoyama.