Circus op zee

een_kast_vol_boeken 24 oktober 2025
Jula’s familie zijn acrobaten en treden op in het circus. Jula en haar broertje Rein zijn in de winter bij Groot Oma om naar de ‘stenen school’ te gaan. Haar vader en moeder besluiten dat ze niet mee mogen doen met het optreden in het wintercircus.

‘Ze hebben niet eens gedag gezegd.’ Reins hand die in de mijne schuift voelt koud.

En dat terwijl ze juist hun laatste optreden daar voor bewaard hadden. Jula en Rein zijn boos en besluiten stiekem naar het wintercircus te reizen om toch mee te kunnen doen….

Lot woont in Amsterdam. Als op een dag het circus langstrekt, raakt ze bevriend met olifant Mandy. Ze mag zelfs een rit op haar maken.

‘Lot voelt de rimpelige huid bewegen onder haar bovenbenen. Het kleed achter haar ruikt naar wol en stro. Ze zit op een olifant!’

Als blijkt dat haar vader de directeur van het circus kent, mogen ze naar een voorstelling komen. En dan is Lot verkocht. Ze wil niets liever dan met het circus mee. Maar het circus wordt bedreigd. Door de Nazi’s. Zij willen dat het circus alle Joodse medewerkers ontslaat en iedereen die niet voldoet aan het gedachtengoed van hun partij.

‘Wees waar je ook bent, een slurf en een tent. Onderzoek, net zo nieuwsgierig als een olifant, wie je zefl diep vanbinnen bent. En zet een tentje op, een plek waar ook de ander veilig zichzelf kan zijn.’

Krijg het circus genoeg geld bij elkaar om naar Zuid-Amerika te vluchten?
Lukt het Jula en Rein bij hun ouders te komen zonder dat Groot Oma dat door heeft?
En wat heeft het verhaal van Jula met dat van Lot te maken?

Een prachtig verhaal over het liefde voor het circus (en olifanten), anders mogen zijn, jezelf mogen zijn en doorzettingsvermogen. Ik heb echt genoten van dit boek en het in één ruk uitgelezen. Tof ook dat het gebasseerd is op een waar gebeurd verhaal van het circus Sarrasani. Natuurlijk heb ik na het lezen uitgebreid gezocht naar foto’s en informatie over dit circus ;-)
Deze gaat op de plank om voor te lezen in de klas!

Meer recensies van een_kast_vol_boeken

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.