Een prachtige bundel vol verhalen over de slavernij
Een prachtige bundel vol verhalen over de slavernij. Allemaal geschreven van uit een waargebeurde achtergrond, feitelijke gebeurtenis of volksverhaal.
Bijvoorbeeld het verhaal over Madeleen en Debora. Debora die gereist heeft over de hele wereld en nu in Nederland woont en feitelijk ‘vrij’ is. En Madeleen die graag de wereld over zou willen reizen, maar vast zit in Amsteram.
“Ze kan er zich niks bij voorstellen. Wat is misselijkheid als je de wereld kunt zien?”
Als Debora met de familie waar ze in dienst is weer weg dreigt te moeten gaan, gaat ze langs de notaris voor een verklaring dat ze vrij is en geen slaaf.
Of het verhaal over Youba de piraat, die bevrijd wordt door de vader van Ilias. Ilias die geen idee heeft hoe het er aan toe gaat in al die verre landen.
“Ik kon me als kind nooit voorstellen dat mensen verkocht konden worden. Tot mijn vader mij zijn belangrijkste levensles gaf: Schapen worden verkocht, kippen worden verkocht… Waarom zouden mensen dan anders zijn?”
Uit dat verhaal leerde ik dat ook Nederlanders zelf verkocht werden, als roeislaaf op grote boten. Nooit geweten.
Het verhaal van Isack die als pronkstuk op een kast werd gezet, Untung de schaduwjongen, die nu op een schilderij staat in het Rijksmuseum, Doni die ontzichtbaar kon worden, en de kist vol brieven en aandelen uit Batavia.
Ik leerde over de grote Curacaose opstand, de slavernij in Paramaribo, over Marten Teenstra, Elizabeth Fry en Ma Pansa.
Stuk voor stuk prachtige verhalen, die ik allemaal nog niet kende. Een leerzaam boek, ook voor deze juf. Mooie afbeeldingen bij de verhalen en een verklarende woordenlijst achterin. Verhalen uit allerlei landen, over allerlei verschillende culturen en mensen. Dit boek moet je hebben in een schoolbibliotheek!