Openhartig en heftig

Elena Elena
30 mrt 2026

Fred van Leer is extraverte tv persoonlijkheid en zoals hij zichzelf in dit boek noemt, een lawaaipapegaai. Maar wat gaat er nou echt schuil achter deze goedlachse man?

De proloog drukt gelijk al een sfeer en de toon voor de rest van het boek en is al vrij heftig. En ja, dat klinkt misschien stom, maar daardoor is je nieuwsgierigheid snel gewekt.

Fred geeft in dit boek een enorme persoonlijke en indrukwekkende kijk in zijn strijd met zijn depressie, en zijn pieken en diepe dalen. Je leest ook veel over zijn persoonlijke ervaringen sinds hij in de spotlights is komen te staan, zijn struggles en de lessen die hij in de jaren geleerd heeft.

In dit boek zijn ook heel veel passages verwerkt vanuit het oogpunt van de inner circle van Fred. Meestal vatten deze passages samen hoe zij naar bepaalde situaties in zijn leven hebben gekeken en ermee zijn omgegaan. Maar ook hoe zij er voor Fred probeerde te zijn op de slechte momenten. Dit maakt het boek nog extra persoonlijk en ik vind daardoor het boek extra sterk qua opbouw.

Zijn manager Conny heeft dit boek geschreven en ze heeft er een fijn doorlopend geheel van gemaakt. Het boek las, ondanks het heftige onderwerp, heel vlot weg.

Ik kan me niet meer herinneren wanneer het voor het laatst was dat een non-fictie me zo wist te pakken en te raken, maar dat is met dit boek zeker gebeurd.

Dit boek zal ik denk ik niet snel vergeten. Ik zou hem alleen niet gaan lezen als je zelf op het moment ook op een donkere plek bent.

4,5 ster

Meer recensies van Elena