Advertentie

Wat dit boek pijnlijk duidelijk maakt, is dat verslaafden niet alleen uit slechte milieus komen, maar ook jongeren uit rijke en bevoordeelde milieus.. Dat er ook gewone jongeren verslaafd raken, komt in dit boek niet aan de orde. De jongeren in het boek hebben een behoorlijk zware problematiek, waardoor de meeste personages wat vlak blijven. Ze zijn niet echt meer dan hun stoornis(sen). En dat is jammer.
Bij de hoofdpersoon, Lexi, wordt wel verandering zichtbaar en aan de hand van haar proces wordt ook duidelijk gemaakt dat stoppen met gebruik zonder verder te veranderen geen optie is.
Mooi dat de hoofdstukken zijn ingedeeld aan de hand van de Stappen die de kliniek waar ze is opgenomen gebruikt en dat die hoofdstukken synchroon lopen met de Stap waar Lexi op dat moment zit.
Het is geen mooi weer verhaal. Verslaving is een dodelijke ziekte en terugval hoort helaas ook bij het ziektebeeld. 'Clean' maakt dat zeker duidelijk.
Minpuntjes: Aan het eind van het boek wordt de lezer aangespoord om hulp te zoeken als hij/zij met verslaving te maken heeft, maar alleen de NA wordt hier genoemd als groep waar men dan terecht kan. Dat is een gemiste kans. Vooral een groep voor familieleden (Al-Anon) of kinderen van een verslaafde ouder (Al-Ateen) waren hier zeker op hun plaats geweest.
Lexi geeft tegen het einde van het boek aan dat ze best af en toe een glas alcohol kan drinken, omdat alcohol haar probleem niet was. Het is toch echt bekend dat dit voor een verslaafde in herstel niet mogelijk is zonder uiteindelijk weer op een glijdende schaal terecht te komen.

Reacties op: Realistisch verhaal

21
Clean - Juno Dawson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99 Bestel het e-book € 7,99
E-book prijsvergelijker