Ontroerend mooi!!!

Ellen 04 juli 2025
Sommige verhalen raken je en tot nu toe heb ik dat met elk boek wat ik van Emma Anna heb gelezen. Zo ook met dit verhaal. Emma Anna weet de lezer als geen ander te bereiken; ze laat je (glim)lachen, ze laat je huilen, ze zet je aan het denken over onderwerpen waar nog regelmatig of een stigma op rust. Emma Anna maakt het bespreekbaar op een manier die helemaal niets af doet aan het feelgoodgevoel. En waarom zou dat ook zo zijn? Niet iedereen is hetzelfde en gelukkig maar!

Nova heeft een moeilijke tijd achter de rug. Ze reageert op een contactadvertentie die anders is dan anders en juist dat wekt haar interesse. Na wat mailverkeer wordt een afspraak gepland in een restaurant. Thomas is er al als Nova arriveert en hij schrikt in eerste instantie dat zij nog zo jong is. Maar leeftijd is maar een getal en het klikt tussen hen. Hun omgeving heeft er meer moeite mee, maar Thomas en Nova vinden bij elkaar wat ze zoeken.

“Zoals ik al dacht. Waarschijnlijk niet blij met de over-de-date van haar zusje.”
(quote)

Emma Anna omschrijft de liefde tussen deze twee mensen zo liefdevol; hoe ze heel voorzichtig aftasten wat de ander wel of niet fijn vindt en hoe daar dan mee om te gaan. Thomas en Nova voelen levensecht aan; je voelt een band met hen beiden, voelt hun worsteling, het onbegrip en hun pogingen te begrijpen hoe de ander denkt en wat belangrijk is voor diegene, hoe ongemakkelijk dat soms ook voor hen aanvoelt. Ook humor ontbreekt niet (zie bovengenoemde quote) om bepaalde stigma’s aan te stippen.

““Oh my gosh, er zit een hele genereatie tussen ons in,” zegt ze met een hand voor haar mond. “Dan ben je dus van …1979?” Ik knik. “En jij van 1999?” “’98, zegt ze.””
(quote)

Een duwtje in de rug is een hele fijne slowburn over een wat oudere man met autisme die valt voor een jongere vrouw met een grote droom. Eerder las ik al het eerste deel over de Beckers-broers en Marijn en Roxanne keren in dit boek terug. Fijn om te lezen hoe het hen verder is vergaan.

Een verhaal wat ontroert en wat je met een dikke glimlach na de laatste bladzijde dichtslaat.

4,5 sterren.

Dank je wel Emma Anna voor het recensie-exemplaar. Dit heeft geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Ellen