One breath

Els Van Haute Els Van Haute
23 apr 2023

Echt leven. Van eenzaamheid naar openheid en vrijheid. Door: Sharon Salzberg.

Salzberg ken ik van de Insight Timer app; haar stem is mijn favoriete stem, diegene die me het meest kalm krijgt. “It’s just one breath”. Ik hoef de app niet eens te openen om haar stem in mijn hoofd te horen :) Grote fan dus.

Vandaar dat ik dit boek wou lezen, haar eerste voor mij. Echt leven gaat er over dat we alle gevoelens en emoties moeten toelaten, recht in de ogen kijken maar er niet over oordelen. Opdat we ons vrijer zouden voelen, onze innerlijke rivier breder kan gaan stromen. Want door schaamte, schuldgevoel, ontkenning, verdringing,… verkrampen we, krimpt onze rivier en dus ook onze blik, ons gevoel en daardoor ook onze kansen tot een beter leven. Klinkt misschien een beetje zweverig maar is het niet; lees het maar in Salzbergs woorden.

Hoewel dit boek heel boeiend is vond ik het soms wel moeilijk te lezen. Voornamelijk door de vele verwijzingen naar en uitspraken van andere mensen die ze in haar verhaal opneemt. Die extra info vergroot haar kennis en kunde en zodoende ook die van ons maar maakt dat het minder vlot leest. Veel van de aangehaalde mensen zijn geweldig hoor: bell hooks, Audre Lorde en Bruce Springsteen bijvoorbeeld, maar soms werd het me wat te veel.

Ik ga nog wat naar mijn Insight Timer app luisteren om het allemaal een beetje te laten bezinken ;)

Meer recensies van Els Van Haute