Schitterend opaal
Opaal is het eerste deel van de nieuwe serie “Dochters van de oceaan”, geschreven door Eleanor Buchanan. Haar passie voor reizen en historie is duidelijk terug te zien in dit verhaal, en maakt deze serie extra aantrekkelijk voor de reisliefhebbers onder de lezers.
Het boek begint met een stamboom en een wereldkaart met daarop de reizen van de hoofdpersonen weergegeven, wat direct de interesse wekt en een heel leuke toevoeging is. De proloog beschrijft de eeuwenoude legende over het ontstaan van de vloek van de vier zussen in Skara, Schotland. Van hieruit start het verhaal, afwisselend tussen het leven van Iris in de jaren ’30 vorige eeuw, en de zoektocht van Roz in het heden. Wanneer de vloek van de vier zussen steeds meer ongeluk aanricht binnen het gezin van Iris, verlaat Iris als oudste zus haar ouderlijk huis in Skara om hulp te gaan zoeken, juist om de zussen bij elkaar te kunnen houden. In deze historische tijdlijn worden de vier zussen mooi geschetst als een hecht en liefdevol kwartet met ieder haar eigen karakter, waardoor er al meteen een solide belangstelling is gecreëerd om meer te willen weten over alle zussen. Ook de setting, het Schotse Skara is als lezer goed voor te stellen als een prachtige ruige en desolate plek door de beeldende beschrijvingen. We volgen Iris tijdens haar reis via Sri Lanka naar Australië, waarbij ook de historische component mooi beschreven is, het wordt duidelijk hoe alles anders was in die tijd, van het langzame transport over zee en land tot de sociale verhoudingen en verwachtingen. Gaandeweg ontpopt de moedige Iris zich van een relatief naïef meisje tot een verantwoordelijke jonge vrouw. In de huidige tijdlijn volgen we de eveneens moedige jonge vrouw Roz. Zij vindt de ring met de opaal, verlaat Australië en raakt geïntrigeerd door de ring en een schilderij van Skara dat zij in Londen vindt. Het is de start van een zoektocht, waarbij ook zij zich als karakter duidelijk ontwikkelt.
Opvallend goed aan dit verhaal is de schrijfstijl, waarbij rijke zinnen heel accuraat de personages en locaties weergeven. Het is bondig, nergens zoetsappig of uitgebreid en toch zo beeldend, doeltreffend, spannend en continu onderhoudend. Hierin blinkt het uit ten opzichte van de romans waarmee Opaal vergeleken wordt, alsook in originaliteit van het plot. De verschillende unieke locaties zijn prachtig beschreven en plaatsen het toch al sterke verhaal in een aanlokkelijk en afwisselend frame. De ontwikkeling van de mooie personages, de mix van historie en heden en een kleine magische component doen de rest om het verhaal een ferme indruk te laten maken en te doen uitkijken naar het vervolg.