Nieuw element
In het boek ” Afrekenen met de vijand” krijgen we verschillende verhalen te lezen over het naoorlogse beleid ten aanzien van Duitsers in Nederland. Verhalen waar je nooit of bijna nooit van hoort. Je leest heel af en toe wel iets over moffenkinderen maar ook dat is mondjesmaat. De verhalen in dit boek gaat over Nederlanders en Duitsers die voor de oorlog met elkaar verweven waren door huwelijk, familiebanden etc. Deze mensen werden in en na de oorlog bestempeld met de vijandenstatus.
Aan de hand van persoonlijke gesprekken met betrokkenen en nabestaanden schetst Marieke Oprel een beeld van wat deze mensen door moesten maken en eigenlijk nog mee maken. De strijd om van de opgeplakte status als vijand of te komen. Je zou zeggen dat moet toch niet zo moeilijk zijn. Dat was het echter wel, vele procedures en heel veel afwijzingen om wat voor reden dan ook.
Het zijn persoonlijke verhalen, veelal toch wel met pijnlijke momenten. Je bedrijf kwijt raken alleen omdat je met een Duitse getrouwd bent. Wel een goede Nederlander zoals men dat noemt, maar toch de vijandenstatus krijgen. Als je de persoonlijke verhalen leest raken die soms best. Je legt het boek toch met regelmatig weg om het even te laten bezinken. Sommige delen lees je met ongeloof. Nederland met zijn tolerantie..
Je merkt tijdens het lezen dat de auteur zorgvuldig onderzoek heeft gedaan en ook zorgvuldig met de informatie van de betrokkenen en nabestaanden is omgegaan. De verhalen zijn respectvol geschreven.
Het boek vertelt de verhalen van kinderen en kleinkinderen van mensen die het allemaal overkomen is. Het boek belicht zaken uit de Tweede Wereldoorlog die onbekend waren. Verhalen die niet onbekend zouden moeten zijn. Daarmee is ” Afrekenen met de vijand” een interessant boek. Een boek waarin nieuwe feiten van de Tweede Wereldoorlog naar buiten komen.