Raspoetin

EMBV EMBV
22 mrt 2026

Raspoetin, ook daar zijn boeken bij overvloed van. Maar ook hier raakt men niet uitgeschreven over, dat blijkt wel met het nieuwe boek: “Raspoetin en de ondergang van de Romanovs”.

Het boek begint met een droom die de keizerin-weduwe, de moeder van de laatste tsaar Nicolaas II, had tijdens haar zwangerschap. Meer vertel ik daar niet over; dat moet de lezer zelf ontdekken, maar niet alle dromen zijn bedrog, laat ik het daar maar bij houden. Aan de hand hiervan werpt auteur Antony Beevor een blik op de wereld van Rusland. Nicolaas II was geen doortastende tsaar, evenmin als zijn vrouw. Alexandra Fjodorovna stond onder grote druk, want na drie zwangerschappen was er nog steeds geen mannelijke troonopvolger. Het maakte haar tot een afstandelijke en bezorgde vrouw. Het werd er niet beter op na de geboorte van de zoon Aleksej, die aan hemofilie leed. (Hemofilie is een erfelijke aandoening. Door een afwijking in een gen zijn er problemen met de bloedstolling.)

In hun wanhoop zochten Nicolaas II en Alexandra hun toevlucht tot een mystieke boer, een onbehouwen man met een voorliefde voor vrouwen, die in zonde leefde en zogenaamd mensen kon genezen. We hebben het hier over Raspoetin. Deze Raspoetin wist zich snel een weg te banen naar de hoogste kringen zo ook bij de tsaar en tsarin van Rusland. Raspoetin zou uitzonderlijke krachten zijn toegeschreven, en door zijn macht en invloed op de tsaar en zijn familie leken die voor velen ook waar te zijn. Nicolaas en zijn vrouw ( voornamelijk zijn vrouw) geloofden heilig in hem en wie tegen hem was of een verkeerd woord over hem zei, werd meteen door de tsarina of de tsaar zelf teruggefloten. Raspoetin maakte niet alleen vrienden, maar ook veel vijanden….. Met alle gevolgen van dien.

Op basis van nieuw ontdekt bronnenmateriaal vertelt Antony Beevor het verhaal van Raspoetin. Beevor beschrijft alles zo goed en helder, wat het lezen van het boek gemakkelijker maakt. Het boek is meeslepend en vlot geschreven. Het weet de aandacht van de lezer goed vast te houden. Het boek telt 384 pagina’s en de hoofdstukken zijn niet al te lang.

Samengevat: de auteur plaatst Raspoetin in de historische context van zijn tijd en beschrijft de talloze redenen waarom hij zo belangrijk was voor de tsaar en tsarina, en hoe hij bijdroeg aan de val van de Romanovs. Het boek is dan ook een aanrader voor iedereen met interesse in geschiedenis.

Meer recensies van EMBV