Amalia van Solms

EMBV EMBV
13 mrt 2022

Het boek “Amalia van Solms- Ambitie met allure” geeft in een beknopte maar duidelijke manier het leven van Amalia weer. Het boek behoort bij de gelijknamige tentoonstelling die tot en met acht januari te zien is in het Prinsenhof Museum te Delft.

In het boek zien we schilderijen, voorwerpen etc. die allemaal te linken zijn aan Amalia van Solms. Amalia van Solms kan in haar tijd zeker wel de redder van Nassau’s geweest zijn. Ze heeft zeker wel geschiedenis geschreven, zeker na het overlijden van haar echtgenoot Frederik Hendrik van Oranje. Amalia toonde zich toen een betrokken en krachtige staatsvrouw. Zeker niet gebruikelijk in die tijd en al helemaal niet gemakkelijk.

In het boek wordt je ondergedompeld in haar leven, die allereerst aan de hand van een biografie en later aan de hand van de vele afbeeldingen. Deze afbeeldingen krijgen allemaal tekst en uitleg, zo krijg je op een andere, maar mooie manier een beeld van Amalia van Solms.

De afbeeldingen in het boek zijn werkelijk schitterend te noemen, zeker de paginagrote. Allemaal in full colour en op goed papier afgedrukt. De cover van het boek is een echt eye -catcher. Amalia van Solms straalt je tegemoet, maar dat niet alleen, deze omslag is open te vouwen en dan vinden een goede uitgewerkte stamboom die de lijn van Amalia van Solms weergeeft.

Het boek telt niet al te veel pagina’s, het zijn er tachtig, en toch is men er in geslaagd met dit beperkte aantal pagina’s een goed en interessant beeld van Amalia van Solms te geven. Het boek is zeer uitnodigend om de tentoonstelling van Amalia in Delft te bezoeken. Het maakt nieuwsgierig.

Meer recensies van EMBV