Boeiend verhaal

EMBV EMBV
26 mrt 2022

Het boek “Graaf en Gouverneur” vertelt ons het verhaal van Johan Maurits van Nassau- Siegen, en dan hoofdzakelijk over zijn periode als Gouverneur van Brazilië.

Johan Maurits bijgenaamd de Braziliaan, was graaf (1606-1652) en vorst (1652-1679) van het Duitse Nassau-Siegen, aan het eind van de Nederlandse Opstand veldmaarschalk in Nederlandse dienst en gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië (1636-1644). Zijn uitgebreide natuurhistorische en etnografische collectie, in Brazilië verzameld, trok de aandacht van meerdere Europese hoven.

We leren in dit boek veel over Johan Maurits en zijn leven in Brazilië. Johan Maurits was aangesteld als gouverneur namens de West-Indische Compagnie en beveiligde het land tegen Portugese en Spaanse aanvallen. Johan Maurits was ook verantwoordelijk voor de suikerrietteelt en wat daar allemaal bij kwam kijken… Zo als mensen te werk stellen, en laten we het maar bij naam noemen : slavernij. Zo alleen kon Johan Maurits en de West- Indische Compagnie de beoogde resultaten halen met het suikerrietteelt… Nu in deze tijd zullen we zeggen : een zwarte pagina in de geschiedenis.

Het boek is geen biografie van Johan Maurits, we krijgen een summier overzicht van zijn eerdere en verder leven, de focus van dit boek ligt puur op zijn periode als Gouverneur van Brazilië en wat er zoals gebeurde tijdens zijn bewind in een periode van 1636-1644. Er gebeurde onder zijn bewind genoeg, zoals de suikerrietteelt, slavernij, en de nodige oorlogsvoering. Johan Maurits heeft veel voor Brazilië betekent in de goede zin, maar maakte zich zeker schuldig aan het verdienen van mensenhandel. Best pijnlijk om te lezen.

Na het lezen van het boek kun je stellen dat de auteur een zeer uitgebreid onderzoek naar Johan Maurits heeft gedaan. Het is dan ook een boeiend en leerzaam boek geworden, die iedere geschiedenis en koningshuisliefhebber zou moeten lezen. Het boek leest redelijk vlot weg, de hoofdstukken zijn niet al te lang en het is begrijpelijk geschreven. Dat zien we ook wel eens anders.

“Graaf en Gouverneur – Nederlands-Brazilië tijdens het bewind van Johan Maurits van Nassau-Siegen, 1636-1644” is een goed uitgewerkt boek dat het eerlijke verhaal van Johan Maurits als gouverneur weergeeft, met alle goede en slechte kanten. Niks anders voorgedaan om het mooier te maken.

Meer recensies van EMBV