Advertentie

In het boek Hooggevoelig geboren vertellen de Noorse Prinses Märtha Louise en Elisabeth Nordeng hun ervaringen met hooggevoeligheid, beide hebben dit al hun hele leven.

Prinses Märtha Louise is daarover zeer openhartig en eerlijk. Dat geldt ook voor Elisabeth Nordeng, beide komen natuurlijk uit totaal verschillende werelden, maar vonden elkaar door hun hooggevoeligheid.

Zoals gezegd openhartige verhalen, Prinses Märtha Louise waarvan wij althans de meesten toch denken Gouden Kooi, zorgeloos noem het maar op. Als je haar verhaal leest weet je meteen dat ze met dezelfde dingen in het leven tegen komt als de doorsnee burger. Als je dan nog hooggevoelig bent en je staat dan nog eens in het middelpunt van de belangstelling, dan is dat gemakkelijk, dat kost waarschijnlijk heel veel energie.

Het boek gaat dus over hooggevoeligheid, wat is dat nu precies ? Een hoogsensitief persoon of hsp is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron en staat voor : highly sensitive person, oftewel ‘zeer gevoelig persoon’. In het Nederlands wordt highly sensitive person vertaald als hoogsensitief persoon, sterk sensitief persoon of hooggevoelig persoon. Vaak wordt hoogsensitiviteit verkeerd geïnterpreteerd als een stoornis, terwijl het een normaal verschijnsel is. Mensen met HSP zijn gevoeliger voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen.

De volgende kenmerken kunnen duiden op HSP:

Zijn zich bewust van subtiele signalen in de omgeving.
Worden beïnvloed door de stemmingen van anderen.
Zijn nogal gevoelig voor pijn.
Tijdens drukke dagen hebben zij meer behoefte om zich terug te trekken in bed, een donkere kamer of een plek waar men ongestoord alleen kan zijn.
Zijn bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne.
Raken gemakkelijk overvoerd door zaken als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
Hebben een rijke en complexe innerlijke belevingswereld.
Voelen zich niet op hun gemak bij harde geluiden.
Kunnen diep geroerd raken door kunst of muziek.
Zijn consciëntieus.
Schrikken snel.
Voelen zich opgejaagd als ze in korte tijd veel moeten doen.
Als hoogsensitieven zich in een omgeving niet prettig voelen, weten zij meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen (door bijvoorbeeld het licht te dimmen of het meubilair te verplaatsen).
Raken geïrriteerd als mensen hen te veel tegelijkertijd willen laten doen.
Doen erg hun best om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt of dat ze iets vergeten.
Kijken bij voorkeur niet naar gewelddadige films of tv-programma’s.
Voelen zich ongemakkelijk als er veel om hen heen gebeurt.
Erge honger heeft een sterke invloed op hun concentratievermogen of humeur.
Veranderingen in het leven brengen hen van hun stuk.
Hebben gevoel voor delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken, en genieten er van.
Geven hoge prioriteit aan het vermijden van situaties die hen van streek maken of overbelasten.
Als zij moeten wedijveren of op hun vingers worden gekeken, worden zij zo gespannen dat hun prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.
Als kind worden/werden zij door hun ouders of leerkrachten gevoelig of verlegen gevonden.
Prinses Märtha Louise over het hooggevoelig zijn : Hoogsensitief zijn is alsof je een app bent die continu alles downloadt”. Je vangt constant informatie of gevoelens op van anderen. Je voelt alsware de pijn van anderen zonder dat de ander dat aan je vertelt.`

Bijzonder om te lezen was haar band met Prinses Irene, ook een hooggevoelig persoon waar in het begin nogal lacherig werd gedaan, omdat ze praatte met bomen en dolfijnen…

Samengevat : Een heel interessant boek, sommige vlakken herkenbaar, leerzaam, je begrijpt veel beter wat hooggevoeligheid inhoudt, als Royal liefhebber was het leuk om meer over deze prinses te weten ( ja sorry lees geen leugenachtige roddelbladen etc) . Denk ook dat het boek een eyeopener is voor mensen waarbij nog niet helemaal duidelijk is dat ze HSP hebben.

Reacties op: Eye Opener

3
Hooggevoelig geboren - Prinses Märtha Louisa Unknown Elisabeth Nordeng-Samnøy
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker