Advertentie

Ook voor jouw kinderen van Just Stam was een voor mij onbekend verhaal. Nu het dit jaar 75 jaar geleden is dat we bevrijd werden zijn het juist deze onbekende verhalen die interessant zijn. Dit boek moest dan ook gewoon gelezen worden.

Het verteld het persoonlijke verhaal van Willem den Boer, verzetsheld en Engelandvaarder. Het woord verschoppeling zou ik niet willen gebruiken. Kritiek hebben zoals Willem den Boer dat had op toen der tijd de regering en hun handelen is te begrijpen. Was het onze vorstin Wilhelmina niet die zelf ook teleurgesteld was dat er weinig veranderde politiek gezien?

Just Stam de kleinzoon van Willem den Boer haalde de informatie uit Willem den Boers 800 pagina’s tellende dagboek. Aan de hand daarvan volgen we Willem van een bezet Nederland tot de status van Engelandvaarder in Londen. Hij deed dat niet alleen om aan de Duitsers te ontsnappen, maar ook omdat hij een ideaal had waarvoor hij wilde vechten. Hij vond dat Nederland door de Nederlanders zélf moest worden bevrijd. Hij dacht dat als andere landen dat zouden doen, Nederland na de bevrijding opnieuw bezet zou zijn. Veel van de dagboekpassages gaan over zijn onvermoeibare werk om dat bij de regering onder de aandacht te brengen. Helaas voor Willem gaven die daar geen gehoor aan.

Het boek leest redelijk vlot. Het verhaal wordt ondersteund door verschillende foto’s. Het onbekende verhaal van Willem de Boer verdiend het om een bekend verhaal te worden. Het boek is dan ook een aanrader voor eenieder die interesse heeft in de Vaderlandse geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog.

Reacties op: Onbekend verhaal

1
Ook voor jouw kinderen - Just Stam
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker