Boeiend verhaal
Een boek dat ons mee neemt naar Zeeland, de stad Vlissingen. Het is midden in de oorlog, verwoesting alom. Het Zeeuwse verzet ging onvermoeibaar door met hun werk en strijd. Het boek verteld het waargebeurde verhaal rond de verzetsstrijders groep van Willem Poppe en Frans van Sabben. In Zeeland bekende namen, maar verder op in het land waarschijnlijk minder bekend. Dan is dit boek een mooie gelegenheid om deze dappere mannen te leren kennen.
Het verhaal speelt zich voornamelijk in het najaar van 1944 af. De geallieerden komen, maar het loopt niet vloeiend. Het Zeeuwse verzet liet in die dagen zich nog meer gelden. Het doet je denken aan de slag om de Schelde. Er werd een hevige strijd gestreden.
Het boek leest als een avonturen boek, waar je als lezer vanaf het begin in meegezogen wordt. Het laat je niet meer los, het is alsof je het zelf meebeleefd, de strijd, de angsten, verdriet, wanhoop, noem het maar op.
Een waargebeurd verhaal waar een goede research naar is gedaan, aan de hand van gesprekken met nazaten van de betrokkenen en verschillende documenten. Documenten van Willem Poppe, een gewone melkboer die uitgroeide tot een verzetsheld, al zag het zelf niet zo. Poppe heeft na de oorlog lang gezwegen over wat er in 1944 gebeurde, maar na 20 jaar heeft hij zijn verhaal op papier gezet. Gelukkig maar want nu kunnen we lezen wat er is gebeurd en hopelijk er wat van leren.
Samengevat : Een boek dat zo gegoten is dat het een avonturenboek lijkt, daardoor voor iedereen leesbaar. Het is een waargebeurd verhaal, voor velen een onbekend verhaal. Het is een verhaal dat gelezen mag en moet worden, zodat men weet dat het Zeeuwse verzet in alle stilte groots werk verzette. Zeker een aanrader!