Boeiende reisverhalen
Señor Bijzondere Kentekenen, een aparte of bijzonder titel van een boek, maar het ontstaan hiervan wordt in het boek al snel duidelijk. Hoe en wat ga ik niet verraden, gewoon het boek lezen. Precies wat ik gedaan heb. Señor Bijzondere Kentekenen of de auteur Herman Vuijsje neemt je mee op reis naar Zuid- Amerika. Het speelt zich af in de periode vanaf 1965 tot en met het heden. De auteur hield dagboeken bij met persoonlijke en spannende verhalen. Het Zuid- Amerika van de jaren 60, 70 en 80 is een heel ander Zuid- Amerika dan van hoe we het nu kennen. De auteur heeft een serie van verhalen uit zijn dagboeken uitkozen om die aan de wereld bekend te maken. De verhalen spelen zich o.a af in Argentinië, , Bolivia, Chili en Suriname.
Het Zuid-Amerika was in die jaren niet altijd een plezierige plek om te bezoeken, denk daarbij aan uitbuiting van de bevolking en niet te vergeten de vaak bloedige staatsgrepen zoals in Argentinië, Chili en Cuba. Herman Vuijsje bezocht Zuid- Amerika eerst als stagiaire en als student, later als journalist en dat maakte het allemaal wat spannender. Ja het leverde zelfs een tijd in de gevangenis op in Bolivia, en dat alleen om het dragen van een baard. Nooit geweten dat dat zo verontrustend kon zijn. Als je er verder over nadenkt, klinkt het wel logisch, mannen met baarden deed denken aan Che Guevara. Nu komt dat wat hilarisch over, toen der tijd zullen het best angstige momenten geweest zijn. Tel daarbij dat de gevangenissen daar totaal geen luxe hebben.
Als journalist reisde Herman Vuijsje wederom veel naar Zuid-Amerika en deze verhalen belichten veel politieke kwesties, machtswisselingen etc. Dat geeft de lezer een goed beeld van hoe de bevolking in die tijd moest leven. Angst zal een grote invloed gehad hebben. Wat dan opvalt in die verhalen is dat de mensen zo vriendelijk en gastvrij zijn en blijven. Zeer opmerkelijk.
De manier van schrijven is vlot en vermakelijk op vele momenten, maar ook de serieuze momenten die voorbij komen zijn interessant en geven een indruk van hoe het leven in Zuid- Amerika in die tijd was. Door het boek heen zie je beetje bij beetje de democratie en omstandigheden in de bezochten landen veranderen. Leerzaam is het boek in meerdere opzichten, je leert veel over de politieke sfeer, cultuur en ja je Spaans wordt in het boek ook beetje bij gespijkerd. Dat is altijd welkom.
Samengevat : Señor Bijzondere Kentekenen is een persoonlijk boek van Herman Vuijsje, het zijn de ervaringen en bevindingen van Herman Vuijsje. De verhalen zijn stuk voor stuk boeiend, interessant en hier en daar spannend om te lezen. Het vertelt in kleine delen de geschiedenis van de bezochte landen in Zuid- Amerika. Het boek is zeker een aanrader, vooral voor de liefhebbers van reisverhalen en Zuid-Amerika.