Interessant stukje geschiedenis
Het boek “Sint-Petersburg- De droomstad van de tsaar” is een voorloper op de festiviteiten van 2022. Dan is het een jubileumjaar, 350 geleden dat Peter 1 of beter bekend als Peter de Grote ter wereld. Het boek vertelt het ontstaan van de stad Sint Petersburg. Een stad die als grondlegger Peter de Grote heeft. Een groot gedeelte handelt dan ook over Peter I. Zo lezen we over zijn goede band met Nederland. Maar het boek draait natuurlijk niet om deze band ( die later zeer zou bekoelen). Het draait om Sint- Petersburg en zijn ontwikkeling.
Sint Petersburg een stad en haven aan de monding van de Neva. De stad werd gebouwd tussen 1703 en 1717, met 3.000 à 5.000 buitenlandse vaklui (vooral Nederlandse) en met Italiaanse, Duitse en Franse architecten. Peter I was de eerst Russische tsaar die gebruik maakte van gevangenen om de stad te bouwen. Sint Petersburg een plek waar buitenlanders zich thuis voelden, je hoorde er buiten het Russisch dan ook veel Nederlands, Duits, Frans en Italiaans. Later bekoelde de band met de buitenlanders zeer.
We leren ook veel over Sint- Petersburg onder Tsarina Anna, wat een tijd van veel strijd en chaos in luidde. Onder Anne kreeg het ballet een enorme impuls. Onder Elizabeth Petrovna ( dochter van Peter I) groeide de stad nog meer en werd het o.a. verrijkt met grote winkelcentrum aan de Nevski Prospekt. Met Rastrelli junior haalde ze de Italiaanse barok binnen. Behalve de Hermitage verrezen er ook prachtige paleizen.
Onder Catharina II groeide de stad door. De stad telde meer inwoners dan Moskou. het boek vertelt ons heel veel over de stad maar ook evenveel over de machthebbers is die tijd : Peter I, Catherina 1 , Catherina II, Paul I, Peter III, Tsarina Anna en Elizabeth. Als liefhebber sla je dus twee vliegen in een klap.
Het boek leest lekker vlot weg. Waegemans heeft een prettige manier van schrijven en zijn kennis van de stad, de machthebbers, politiek, economie, literatuur is van hoog niveau. Het is allemaal zeer interessant en boeiend wat voorbij komt. Het boek bevat ook prachtige foto’s van de gebouwen die in de 18e eeuw in Sint -Petersburg gebouwd werden. Dat niet alleen, er is ook ruimte voor de gedenkmonumenten. Het boek bevat een overzicht van de tsaren van de 18de eeuw en hun regeringsjaren. Gevolgd door een overzicht van de eilanden in Sint- Petersburg. Tot slot ontbreekt de geraadpleegde bibliografie ook niet. Sint- Petersburg- De Droomstad van de Tsaar is een leerzaam boek, die zeker voor de liefhebber het lezen waard is.