Verwondering
In het boek verwondering van Jaap van den Berg gaan we naar Italië. Een land vol “Amore” en lekker eten, zoals de meeste het land kennen. Dat de Italianen vanuit het hart veel ondernemen dat is de loop de jaren wel duidelijk geworden. We kennen allemaal wel de beelden van afgelopen voorjaar tijdens de eerste golf van corona, zingende Italianen op de balkons. Vele landen namen het daarna over.
In het boek bespreekt de auteur vele zaken met zijn beste vriend Mauri, uiteraard een Italiaan. Vele wereldproblemen komen voorbij zoals het klimaat en het coronavirus. Soms best wel diepgaand en als je er langer over nadenkt met heel veel kern van waarheid.
Natuurlijk is het veel Italië wat de klok slaat. Zo komen er regelmatig Italiaanse zinnen voorbij ( met de vertaling erachter), zo leer je op taalgebied ook weer het een en ander bij. Ook op culinair gebied wordt het nodige vertelt, om maar te zwijgen over het verschil tussen een Nederlander en Italiaan. Daar zijn veel verschillen te vinden. Om dat allemaal te benoemen, zou ik zeggen ga eenvoudig weg het boek lezen. Je breidt je kennis er weer mee uit. Tenslotte lezen we ook om bij te leren.
De auteur heeft een vlotte schrijfstijl, daar door leest het boek ook lekker vlot. De hoofdstukken zijn niet te lang. Dat maakt dat je je in Italië waant, je beleeft de gesprekken tussen Jaap en Mauri aan de zijlijn mee. Jaap van den Berg schrijft met heel liefde en warmte over Italië, je merkt dat het land hem nauw aan het hart ligt. Het is al het ware voelbaar. Een heerlijk boek dat je mee op reis neemt , in tijden dat reizen niet meer vanzelfsprekend is. Dat is het heerlijke van lezen.