Een waardevolle roman

Enita 07 februari 2026
Ik las Prins van de wolken van Gianni Riotta. Het verhaal speelt zich af in Palermo, kort na de Tweede Wereldoorlog, en volgt kolonel Carlo Terzo. Hij weet veel over oorlog en strategie, maar heeft zelf weinig echte gevechtservaring.

Wat mij vooral raakte, was de historische sfeer. Ik kreeg een helder beeld van het Italië na de oorlog, waar armoede, idealen en macht voortdurend met elkaar botsen. De ontmoetingen van Carlo met jonge geliefden en communistische boeren zetten hem aan het denken, en ik merkte dat ik vaak met hem meedacht over verantwoordelijkheid en morele keuzes.

Toch vond ik het soms lastig om mijn aandacht erbij te houden. Het verhaal leest traag door de lange beschrijvingen en de vele innerlijke gedachten van Carlo. Op bepaalde momenten miste ik net wat spanning of actie om echt meegenomen te worden.

Ondanks dat vind ik Prins van de wolken een waardevolle roman. Ik zou het aanraden aan lezers die houden van historische, diepgaande verhalen en die het niet erg vinden om in een rustig tempo te lezen. Voor mij was het geen eenvoudig boek, maar het heeft me wel aan het denken gezet.

Meer recensies van Enita

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.