Een degelijke detective
Ik las Rookgordijn van Elly Griffiths. Het verhaal speelt zich af in 1951, in Brighton, Engeland. Het begint met de vondst van twee vermoorde kinderen, waarbij snoep een griezelige rol speelt. Rechercheur Edgar Stephens en zijn team krijgen de taak om de zaak op te lossen. De zoektocht naar de dader voert hen langs theatergezelschappen, sprookjesachtige verwijzingen en een reeks uiteenlopende verdachten. Maar wie heeft het echt gedaan?
Ik vond het verhaal prettig geschreven en de tijdsgeest komt goed tot zijn recht. Toch merkte ik dat de spanning mij niet voortdurend wist vast te houden. Vooral in het midden zitten wat tragere stukken, waardoor ik soms moeite had om mijn aandacht erbij te houden. Sommige personages spraken me aan, terwijl anderen voor mijn gevoel niet helemaal tot hun recht kwamen. De setting in de jaren vijftig is daarentegen sfeervol uitgewerkt en geeft het boek een duidelijke historische uitstraling.
Al met al heb ik Rookgordijn met plezier gelezen, maar het wist me niet volledig te verrassen. Het is een degelijke detective, maar voor mij stijgt het net niet boven de middenmoot uit.