La douce France

Esther79 Esther79
30 mrt 2023

Toen @martine_hoogschagen me vroeg of ik haar boek wilde lezen, deel 2 uit de serie ‘Zorgeloos’, was ik meteen enthousiast. Martine woont al 17 jaar in Frankrijk en runt er een B&B. In haar boeken verwerkt ze haar ervaringen in Frankrijk, de cultuurverschillen. Voor mij was het vaak een feest van herkenning!

De Nederlandse Annelies heeft een paar nare ervaringen achter de rug op haar werk in de ambulancezorg. Ze weet niet meer zo goed wat ze wil en neemt even een break: ze gaat logeren bij haar vriendin Lynda die met Franse vriend Yann aan de Atlantische kust woont. Eenmaal daar aangekomen wacht haar een verrassing: Annelies moet logeren bij Yanns broer Briz. Hij kan wel wat afleiding gebruiken, denkt Yann. Hij is zo futloos en ongemotiveerd de laatste tijd! Oesterkweker Briz zit hier niet op te wachten en heeft bovendien een enorm vies en rommelig huis. Langzaamaan bloeit er iets moois op tussen de perfectionistische Annelies en de zichzelf terugvindende Briz..

Martine weet ons met korte hoofdstukken en door wisselende perspectieven snel in het verhaal te trekken. Al snel leef je mee met Annelies en Briz en krijg je het plaatje steeds completer. Je wordt nieuwsgierig naar het geheim van de blauwe deur en wat zich daarachter afspeelt. Briz en Annelies zijn echte tegenpolen, maar leren steeds meer van elkaar en halen daardoor het beste in elkaar naar boven.

Waar ik enorm van genoten heb, zijn de situaties die Martine beschreef. Neem bijv. de koffie die opgewarmd werd in de magnetron! Ik werd meteen terug geslingerd naar m’n 17-jarige ik, op uitwisseling in Frankrijk. Wat vond ik dat bizar en ik moest nu bij het lezen ook weer zo lachen! De pinda’s en nootjes die in soepborden geserveerd worden voor het apéro, het puntensysteem bij het rijbewijs, de soep midden in de nacht na een bruiloft en Franse koosnamen als ‘Lulu en Gigi’ voor stoere kerels, die eigenlijk Lucien en Gérard heten. En koosnaampjes als ‘pupuce’, vlovlootje. Ik weet nog goed dat ik dat ook erg vreemd vond. Een feest van herkenning dus, dit boek.

Martine, dankjewel dat ik mee mocht doen aan deze leuke blogtour!

Meer recensies van Esther79