Evy De Brabander Hebban Recensent

Wie maakt er nou geen schattige foto’s van zijn of haar kat? Oke, ja, schattig is misschien niet altijd het goede woord, want soms liggen/hangen/zitten ze er wat onvoordelig bij en is het gewoon heel grappig. Dat de katten niet altijd blij zijn met die drang van hun baasjes om alles vast te willen leggen, laten ze nu in dit boek duidelijk merken. Ze willen graag zélf hun verhaal vertellen. 

Kattenmanieren is de vertaling van een Franstalig boek, geschreven door Aurélie Lemoine en Alice Zabée. De oorspronkelijke titel Tu peux pas comprendre, t’es pas un chat betekent zoveel als ‘Je kan het niet begrijpen, want je bent geen kat’. In dat opzicht is Kattenmanieren natuurlijk een titel met een heel andere inslag, maar het zal waarschijnlijk zo gekozen zijn omdat het goed klinkt.

De foto’s in het boek zijn paginagroot en gemaakt door de katteneigenaren. Dat betekent dat ze heel wisselend zijn qua kwaliteit. Dat kan een nadeel zijn omdat ze soms wat minder scherp zijn, maar aan de andere kant straalt het een groot gevoel van huiselijkheid uit. Het leven van de kat in al zijn aspecten komt tot zijn recht en het voelt allemaal heel echt aan.

De citaten die de foto’s vergezellen zijn grappig en zo zijn ze ook bedoeld. Toch zijn ze niet allemaal even geslaagd. Bij sommige citaten heb je het idee dat er vermoedelijk toch een wat scherpere opmerking verzonnen had kunnen worden. Bij andere is de combinatie van foto en tekst uiterst gevat en moet je gewoon hardop lachen. Alle citaten zijn bedoeld om de katten zelf een stem te geven. Veel katteneigenaren zullen dit herkennen, want er is niets leuker dan een stem geven aan de gedachten van je kat.

Als je meer leuke foto’s en teksten van het duo wil zien moet je de hashtag #tppctpuc volgen. Ze hebben een blog die Je dois savoir chat heet en die bol staat van de leuke verhalen. Hij is in het Frans, maar misschien is dat wel een goede motivatie om deze taal weer een beetje op te krikken en met Google translate kom je al een heel eind. Sowieso heb je voor de vele foto’s geen vertaalmachine nodig. Je kan trouwens ook een foto van je eigen kat opsturen!

Kattenmanieren is een boekje voor de ultieme kattenliefhebber. Het is erg leuk om doorheen te bladeren, maar dat maakt het wel meer een ‘hebbeding’ dan een echt boek. Dat neemt niet weg dat het uiterst ontspannend is, een glimlach op je gezicht brengt en geschikt is voor de minder fanatieke lezer!  

Reacties op: Wat denkt mijn kat?

1
Kattenmanieren - Aurélie Lemoine Alice Zabée
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken