Wat zou jij doen?
Noord Holland, 1943, midden in de Tweede Wereldoorlog, volgen we de twee zussen Edith en Janna. Edith, verpleegkundige en een zachtaardig karakter. Janna, impulsief en vastbesloten om zich aan te sluiten bij het verzet.
Ik ben dol op historische romans die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog. Wanneer het verhaal rondom het verzet gaat dan heb je mij helemaal te pakken. De auteur zet je met deze roman aan tot denken, wat zou jij doen als er oorlog uitbreekt? Ben je moedig en sluit je je aan bij het verzet of durf je geen risico's te nemen?
Waar de Edith grootse daden in het verzet pleegt door kinderen te vervoeren om te laten onderduiken en dat voor haar zus en familie geheim houdt, is Janna vastbesloten om zich aan te sluiten bij het verzet en wil zij zich bewijzen om zo een plaats hierin te veroveren. Beide zussen betalen een prijs en dreigen elkaar te verliezen.
Wat mij aangrijpt is de manier waarop dit boek wordt verteld. Arianna zet hier een heel indrukwekkend verhaal neer, geïnspireerd door ware gebeurtenissen, je wordt meegetrokken in het verzet, grootse daden, kleine daden. Zij schrijft heel beeldend, de hoofdpersonen zijn krachtig neergezet en het verhaal ontvouwt zich voor je ogen. De angst om ontmaskerd te worden, geliefden te verliezen en je eigen leven op het spel te zetten voor anderen beschrijft zij zo ontzettend goed, je leeft in het verhaal mee. In de brokstukken van de oorlog is er ruimte voor liefde en verlangen, zelfs als deze geen toekomst zal kunnen hebben, ook dit wordt aangetikt, wat doet dat met de personages?
De verhaallijn van Edith maakte het meeste indruk op mij, haar moed en daadkracht zijn bewonderingswaardig te noemen en aan het einde van dit boek lees je hoe ver je daarmee kunt komen, ondanks al het leed dat is geleden.
"Kom ik om dan kom ik om" wordt meermaals neergepend en dat alleen al maakt dit boek zo aangrijpend. Als liefhebber van dit genre heb ik enorm van dit verhaal genoten, geweldig geschreven!