florevdl Hebban Recensent

Tom Babylon wordt samen met Sita Johanns opgeroepen nadat er een moord is gepleegd op een bekende popster. Al snel blijkt Tom te betrokken bij de zaak en verandert zijn leven in een hel. Het is een constante strijd om zijn onschuld te bewijzen en af te wegen wie hij wel kan vertrouwen en wie niet. Tijdens zijn vlucht kan hij rekenen op de hulp van Sita en zijn vader, maar die lijkt een verborgen agenda te hebben…

De horzel is het derde deel uit de Babylon-reeks, geschreven door Marc Raabe. Anders dan bij de twee voorgaande delen heeft hij nu gekozen voor een titel zonder cijfer. Tocht bestaat er geen twijfel dat dit het vervolg in de serie is. Marcel Misset heeft het boek naar het Nederlands vertaald.

Net als in de voorgaande delen wordt het verhaal verteld vanuit twee tijdsperiodes. In dit boek wordt het heden afgewisseld met fragmenten uit 1989. Een jaartal dat een belletje zou moeten doen rinkelen, want toen vond de Val van de Berlijnse Muur plaats. In Sleutel 17 werd ook regelmatig verwezen naar de tijd voor de Val en bleken enkele personages oud Stasi-leden te zijn. Het is een boeiende tijdsperiode om je personages avonturen in te laten beleven en hier maakt Marc Raabe dan ook volop gebruik van. Je komt meer te weten over de jeugd van Tom Babylon en ook zijn moeder komt voor het eerst uitgebreid aan bod.

Hoewel de boeken uit deze reeks afzonderlijk gelezen kunnen worden, zou het zonde zijn om niet met het eerste deel te starten. Er zit veel meer diepgang in de personages als je ze vanaf Sleutel 17 leert kennen. Hun achtergrond en de reden van hun acties zijn veel duidelijker als je van bij de start mee bent. Er zit een mooie lijn in de serie die je dreigt mis te lopen als je slechts één van de boeken leest. De opbouw van deze boeken is uitzonderlijk goed. Je merkt dat Marc Raabe al van bij het begin van Sleutel 17 het hele verdere verloop in zijn hoofd had klaarzitten. Waar we na het eerste deel vooral met veel vragen achterbleven, worden in Kamer 19 en De horzel de antwoorden hierop duidelijk.

Als je de voorgaande boeken wel gelezen hebt, maar je geheugen je in de steek laat, is dat geen probleem. Marc Raabe lost dit op een handige manier op. Aan de hand van de roddeltantes in de zwemles die Tom met zijn zoontje volgt, wordt de belangrijkste informatie uit de voorgaande boeken herhaald. Hiermee vermijdt hij een saaie samenvatting aan de start van zijn boek en zorgt hij ervoor dat je meteen in het verhaal zit.

Dit is een serie die steeds beter wordt. Het lijkt alsof Marc Raabe hem heeft laten rijpen, als goede wijn. De personages worden uitgediept, de verhaallijn wordt gedetailleerder en alles lijkt op zijn plaats te vallen. De spanning is gedurende het hele verhaal aanwezig en de vele, snelle acties zorgen ervoor dat je als lezer alert blijft.

Hoewel er steeds over een trilogie geschreven werd, voel je dat het verhaal van Tom Babylon nog niet is uitverteld. De cliffhanger op de laatste pagina van het boek doet ons uitkijken naar De kelder, het vierde deel in de serie dat in februari 2023 zal verschijnen.

Reacties op: Deze serie wordt steeds beter

116
De horzel - Marc Raabe
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners