Geloofwaardig en (niet) herkenbaar

Frank Frank
26 apr 2026

De thematiek van deze roman sprak me erg aan. Vooral omdat het voor mij enerzijds heel herkenbaar was en anderzijds juist ook weer niet. Ik verklaar me nader: het levensverhaal van mijn moeder, 81 intussen en van hetzelfde geboortejaar als de schrijfster en de ik-verteller van het verhaal, liep op de laatste fase na, haast parallel. Ook zij scheidde van mijn vader na een moeilijk huwelijk, ontmoette nadien de man die haar gelukkig maakte, maar helaas veel te vroeg stierf aan kanker, waardoor mijn moeder op haar 63ste weer alleen kwam te staan. Zij heeft echter nooit meer de behoefte gevoeld aan een nieuwe relatie, vandaar dat het laatste deel niet herkenbaar was voor me en zeer boeiend om lezen hoe de schrijfster wel in een nieuwe relatie stapt.
Het leerde me dat mijn moeder door haar keuze waarschijnlijk nog heel wat mooie, intense en gelukkige momenten is misgelopen, maar anderzijds ook gevrijwaard is gebleven van evenveel moeilijke, pijnlijke en verdrietige.
Het is dat contrast dat de schrijfster ook mooi weergeeft. Aanvankelijk voelt ze zich terug een verliefde puber met vlinders in de buik, maar na verloop van tijd blijken hun beider rugzakken, gevuld met vele levensjaren aan eigen belevenissen, ideeën, overtuigingen, interesses,... soms voor de nodige overlast en onbegrip te zorgen, waardoor hun relatie onder druk komt te staan en de vlinders iets minder intens fladderen.
Verder vond ik het vooral heel waardevol dat dit boek geschreven werd door een vrouw van 81 wiens gevoels- en gedachtewereld authentiek en levensecht aanvoelt - je weet gewoon dat er autobiografische elementen aanwezig moeten zijn - waardoor alles zeer geloofwaardig is.
De beide protagonisten zijn tevens geïnteresseerd in "cultuur", zo passeren bezoeken aan musea, verhalen van schilders en wordt er naar verschillende genres van muziek geluisterd, wat mij persoonlijk erg aanspreekt. Elk hoofdstuk begint zo bijvoorbeeld ook steeds met een ander stukje liedtekst van nummers van Leonard Cohen, wat leuk is, maar net iets te eenzijdig naar mijn gevoel.
Het einde van het boek, waarover ik hier niets ga prijsgeven, vond ik dan weer wel ijzersterk.
Ik heb absoluut genoten van "Rendez-vous in september" en wil daarvoor Hebban en de uitgeverij danken voor het recensie-exemplaar dat ik mocht ontvangen.

Meer recensies van Frank