De Hongerspelen
Dit boek heb ik als tiener gelezen en ik was verslaafd aan de serie. Nu met de nieuwe hardback uitgave, kreeg ik de kans om de serie weer te lezen! En ik ben er nog net zo fan van als toen. Deze prachtige hardback editie met sprayed edges zijn een must voor de boekenliefhebbers.
Het verhaal speelt zich af in Panem. Dit bestaat uit twaalf districten waar honger en armoede heerst en het grote rijke Capitool. Elk jaar organiseert het Capitool ‘de Hongerspelen’, hier zal uit elk district één jongen en één meisje als tribuut mee doen. Elk jaar is er een andere arena waar de tributen zullen strijden. Er zal maar één iemand het spel overleven. Dit “spel” is ontstaan als straf door een opstand van jaren geleden.
Dit jaar moet Prim voor het eerst mee doen met de loting en ze heeft pech: zij is gekozen als tribuut. Haar grote zus Katniss Everdeen van zestien jaar oud, neemt haar plaats vrijwillig in. De andere tribuut is Peeta Mellark. Wanneer Katniss en Peeta samen reizen naar het Capitool, moeten ze zich voorbereiden op een grote show. Want elke stap die zij zetten zal gevolgt worden door verschillende camera’s. Voor de districten is het een straf om deel te nemen aan de Hongerspelen, maar voor het Capitool is het vermaak. Katniss wil overleven en vecht tegen de andere tributen én het Capitool.
Toen ik het boek voor de eerste keer las, kon ik het niet wegleggen. Nu jaren later is dat nog precies zo gebleven. De levendige schrijfstijl en het bizarre verhaal houdt je in zijn greep. Katniss is een dapper en sterk personage, waar je van gaat houden als lezer. Ze offert zichzelf op voor haar zusje, maar voelt ook sympathie voor Peeta. De vriendschap met Peeta zorgt voor de nodige moeilijkheden in het verhaal, maar toch blijft Katniss vechten tegen het Capitool.
Het is een verhaal met diepgang, want er komt onderdrukking, overleven, opofferen en verzet in het verhaal voor. Door deze thema’s zijn er ook verschillende lessen die je hier van kan leren, zoals de kloof tussen rijk en arm. Of hoe het Capitool angst gebruikt om gehoorzaamheid af te dwingen bij de districten.
Wat ben ik blij dat ik deze boeken weer mag lezen en dat er zelfs nieuwe delen zijn! Het is een serie die veel indruk op mij heeft gemaakt.
5.0★