De glazenwasser van het Rijksmuseum: een spannend boek met een vleugje mysterie

Freddie woont sinds de dood van zijn vader alleen in een torenkamertje in het Rijksmuseum. Hij heeft daar het werk van zijn vader overgenomen en is dus de nieuwe glazenwasser van het museum. Zijn vader heeft hem meer nagelaten dan alleen zijn baan namelijk een ketting met een mysterieuze opdracht. Ergens in het Rijksmuseum is namelijk een geheim verborgen dat verbonden is met zijn eigen verleden. Wat heeft dat groepje mannen ‘s avonds bij De Nachtwacht daarmee te maken? Tijdens het oplossen van de mysterieuze opdracht raken Freddie en Rembrandt verwikkeld in een spannend avontuur, waarbij de raadsels hen terugbrengen in de tijd.

Wat een spannend, leuk en soms verdrietig boek is dit. Door de fijne schrijfstijl van Astrid wil je eigenlijk de hele tijd doorlezen. Zeker op de spannende momenten wil je het boek echt niet wegleggen. Naast een spannend boek is het ook nog eens leerzaam, want je leert meer over Amsterdam. Het heden en verleden is mooi met elkaar verweven. De schilderijen stukjes zijn zo mooi ingelijst wat ik echt een pluspunt vind, want zo weet je ook dat je naar het verleden gaat. Het boek is opgedeeld in 3 delen: de gave, de bouwstenen en de tijdmachine en dat maakt dat het tijdens het lezen van het boek duidelijk is waar dat deel overgaat. De plattegrond van het Rijksmuseum voorin, de illustratie van Freddie voor zijn favoriete schilderij en de illustratie boven elk hoofdstuk zijn een mooie toevoeging aan het boek. Op de schutbladen zijn foto’s van schilderijen te zien en na het lezen van het boek snap je ook helemaal waarom.

Het boek is echt een aanrader voor kinderen die van een spannend boek houden. Nieuwsgierig naar wie Renbrandt is lees dan dit boek, want ook voor volwassenen die van kunstgeschiedenis en spanning houden vind ik dit een aanrader.

Ik heb het in ieder geval gelezen met een lach en moest soms een brok in mijn keel wegslikken.
Als ik gemekker wil horen dan koop ik wel een geit toverde een glimlach op mijn gezicht.

Dit kinderboek geef ik dan ook 4 schilderijtjes

Meer recensies van Galinka van Bokhorst