Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Jagend naar het slot

Gea Kuipers 13 augustus 2021 Hebban Recensent
De Duitse auteur Marc Raabe (Keulen, 1968) is al vanaf zijn jeugd in de ban van spannende verhalen. Voor hij zich aan zijn schrijfcarrière zette, was hij grafisch ontwerper en manager van zijn eigen filmproductiebedrijf. 'Schnitt' was in 2012 Raabe’s debuut. Het boek werd een jaar later in Nederland uitgegeven als 'Kerf'. Inmiddels staat de teller in zijn thuisland op zes thrillers. In Nederland bleef het stil, tot nu. 'Sleutel 17' (vertaald door Marcel Misset) is het eerste boek van de serie met rechercheur Tom Babylon en psycholoog Sita Johanns als hoofdpersonages.

Rechercheur Tom Babylon betreedt als één van de eersten de Berliner Dom nadat er een gruwelijke moord is gepleegd. De bekende dominee Brigitte Riss is het slachtoffer. Ze hang in de koepel van de dom met gespreide armen, waardoor ze op een zwarte engel lijkt. Om haar hals heeft ze een sleutel waarin het cijfer 17 is gekerfd. Het is de sleutel die Babylon triggert. Negentien jaar geleden verdween zijn tienjarig zusje met precies zo’n sleutel. Hij stort zich volledig op de zaak. Babylons baas kent zijn onconventionele aanpak en dwingt hem samen te werken met psycholoog Sita Johanns.

'Sleutel 17' bestaat uit drie delen. De hoofdstukken spelen zich afwisselend af in september 2017, het jaar van de moord in de Berliner Dom, en in de zomer van 1998, het jaar dat Viola verdwijnt. Dat beide gebeurtenissen met elkaar te maken hebben, staat buiten kijf. Raabe schrijft zonder poespas en houdt het tempo er voortdurend in, zelfs de flashbacks zorgen niet voor rust.

De twee hoofdpersonages worden krachtig neergezet, waarbij hun karakters al goed naar voren komen zonder dat ze helemaal blootgelegd worden. Tom Babylon is 33 jaar en weet sinds de verdwijning van Viola dat hij politieagent wil worden. Hij is er namelijk van overtuigd dat zijn zusje nog leeft en hij haar ooit op het spoor zal komen. Haar aanwezigheid is dan ook constant voelbaar. Sita Johanns is half Cubaans, half Duits. Zij worstelt met haar eigen demonen en wordt door haar samenwerking met Babylon gedwongen enkele daarvan onder ogen te zien.

Het onderzoek naar de moord op de dominee en alles wat daarmee samenhangt, gaat in een razend tempo, waarbij de ene actie op de andere volgt. De omschakelingen van Berlijn 2017 naar Stahnsdorf, Berlijn 1998 verlopen heel organisch en geven de lezer voldoende achtergrondinformatie om de spannende verhaallijnen in evenwicht te houden. Op het eind – na een kleine week jagen naar het slot waar de sleutel op past - komt alle kennis samen. Al laat de epiloog weten dat er nog veel te ontdekken valt. Precies zoals een thriller moet zijn.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gea Kuipers