Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De uitwerking is niet optimaal

Greet Braem 17 juni 2024 Hebban Recensent
De Zwitserse auteur Nicolas Feuz (1971) studeerde rechten en werd nog voor zijn dertigste benoemd tot onderzoeksrechter, later volgde een nieuwe functie als aanklager (specialisatie: de strijd tegen drugshandel). Toen hij tijdens een vakantie niets meer te lezen had, is hij zelf beginnen te schrijven, zo heet het. Zijn eerste acht thrillers werden in eigen beheer uitgegeven, waarna hij alsnog een uitgever vond; sinds 2023 zit hij bij de uitgeverij die ook Joël Dicker in de portefeuille heeft. De postzegelverzamelaar is Feuz’ eerste thriller die naar het Nederlands vertaald werd; de klus was in handen van Rosalyn Van Moorselaar.

Met twee intrigerende prologen trekt de auteur de lezer meteen het verhaal in. In de eerste zijn we getuige van een marteling, de tweede speelt zich af in een postsorteercentrum. Een pakketje dat op dat moment verwerkt wordt, zal een ketting van mysterieuze leveringen in gang zetten. Het is aan inspecteur Ana Bartomeu van de federale politie in Genève om een en ander uit te zoeken. Wie is er op het onzalige idee gekomen om postzegels van mensenhuid op zijn pakketjes te plakken? Welke boodschap wil de dader overbrengen?

Het is de periode tussen kerst en oud en nieuw, helaas voor Ana is collega Morin niet bereikbaar. Te druk met een privé aangelegenheid, meer bepaald een van zijn vele minnaressen, zo weet de lezer. Er zit voor Ana niets anders op dan haar geschorste collega Mitch op te roepen om haar bij te staan. De zoektocht brengt het duo zowat heel Franstalig Zwitserland en enkele Franse departementen door. Dat ware leuk, mocht de auteur niet de onbedwingbare behoefte hebben om zowat elke straat, elk kruispunt en elk gebouw te benoemen. Het is irritant om bijvoorbeeld tientallen vindplaatsen opgesomd te krijgen, laat staan dat je wilt weten in welk kanton die liggen en hoe je er precies komt. Hetzelfde doet Feuz met mensen, elke passant krijgt een naam en ook hun exacte functie wordt je niet onthouden.

Goede punten krijgt de auteur voor de opbouw van het verhaal. Hij werkt met een verteller, waardoor de lezer af en toe meer weet dan de politie. Naast de zaak van de pakketjes die overal in het land opduiken en waar inspecteur Ana zich mee bezighoudt, zijn er de activiteiten van collega Morin die zich enkele dagen eerder afspelen. Beide verhaallijnen worden afgewisseld door een aantal episodes uit het verleden, waarin een tienjarige jongen centraal staat. Elke thrillerlezer heeft meteen door dat hij op een of andere manier centraal staat in het postzegelgebeuren, alleen het hoe blijft een raadsel. Van alle personages in het heden is het inspecteur Ana die het duidelijkst wordt neergezet: zij is vijftiger, hartlijder, gescheiden en moeder van twee volwassenen kinderen waar ze geen contact meer mee heeft. Het hele boek door is ze boos en verdrietig om een misgelopen affaire; een van de zijpaadjes die de auteur bewandelt zonder dat ze veel bijdragen.

Feuz heeft een toegankelijke schrijfstijl, waardoor de lezer niet al te zwaar tilt aan de eerder genoemde breedvoerigheid en menige herhaling, bijvoorbeeld over het slechte weer dat alles bemoeilijkt. De originele elementen in het verhaal maken veel goed, maar kunnen niet helemaal verhullen dat het tempo soms te laag ligt. Ook de lugubere scènes die af en toe opduiken kunnen het euvel niet verhelpen. Het perspectief van de politie is leidend, waardoor het standpunt van de dader en zijn motieven er maar bekaaid vanaf komt. De bloedstollende spanning waar de cover gewag van maakt, is slechts mondjesmaat aanwezig.

De postzegelverzamelaar voelt niet aan als een boek van een geroutineerd thrillerschrijver. Originele invalshoeken worden overschaduwd door overbodige details, en de uiteindelijke opheldering is slechts deels bevredigend. Nicolas Feuz bedenkt geweldige dingen, maar de uitwerking ervan is niet optimaal.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.