Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Mooi thema verpakt in humor

Greet Braem 06 juni 2024 Hebban Recensent
Peter Hammarbäck (1983) is een Zweedse journalist en schrijver. Hij was hoofdredacteur van verschillende tijdschriften en heeft freelancewerk in Oost-Afrika gedaan. Fatsoenlijke mensen stelen olifanten, het Hebban Boek van de Maand van mei 2024, is zijn romandebuut. De Nederlandse vertaling was in handen van Edith Sybesma.

De schrijver neemt ons mee naar Stockholm, meer bepaald naar de dierentuin. Adam is er dierenverzorger, maar mist het sterke karakter om tegen de plannen van directeur Camilla in te gaan. Zij wil immers alleen nog ‘spannende’ dieren in haar zoo, met andere woorden dieren die bezoekers aantrekken. En dus heeft ze het plan opgevat om olifanten, leeuwen en gorilla’s uit een failliet circus binnen te halen. Samen met Natalie van het circus begint Adam zich af te vragen of er geen andere mogelijkheden zijn, want dieren moeten vrij zijn, toch? Wat volgt is een bizarre onderneming die het duo tot in Kenia zal brengen.

Het verhaal blijft lang hangen bij de steeds verslechterende situatie van de dieren in de zoo. Wie – op basis van de tekst op de achterflap – vooral benieuwd is naar het absurde plan van Adam en Natalie blijft even op zijn honger zitten. Erg is dat niet, want op die manier leer je de verschillende personages goed kennen. Adam heeft het hart op de goede plek, maar is niet doortastend genoeg om te gaan voor dat wat hij echt wil. Ingaan tegen zijn baas Camilla, commercieel ingesteld maar minder goed met dieren, valt hem zwaar. Het is pas wanneer hij de dominante Natalie leert kennen en een serieus boontje voor haar krijgt dat hij zijn moed bij elkaar raapt en meegaat in haar dromen.

Hammarbäck schrijft eenvoudig en maakt de zaken niet ingewikkelder dan nodig. En dat is goed, zo gaat alle aandacht naar het verhaal zelf, dat vol absurde, onlogische en onrealistische situaties, handelingen en gebeurtenissen zit. Kun je dat niet hebben, loop je bijvoorbeeld met een grote boog om het werk van Jonas Jonasson heen, dan kun je dit boek beter links laten liggen. Toch is het niet allemaal ‘onzin’, de auteur heeft er wel degelijk aan gedacht een fijne en mooi verpakte boodschap te brengen. Hij laat mensen nadenken: In hoeverre moet/wil een dier vrij zijn? Hoe kun je dierentuinen anno 2024 het beste vorm geven? Daarnaast is er bijna vanzelfsprekend aandacht voor de liefde tussen mens en dier, ook wanneer dat dier niet de gewone kat of hond bij je thuis is.

Fatsoenlijke mensen stelen olifanten is een bijzondere roman. Vlot geschreven, vol humor en onrealistische toestanden, met een mooi thema dat uiteindelijk de boventoon voert. Peter Hammarbäck heeft een geslaagd debuut afgeleverd.
2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.