Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Originele setting

Greet Braem 07 november 2023 Hebban Recensent
A.K. Turner (1959) is een Britse auteur die werkte als tv-producent en documentairemaker. De eerste stapjes naar misdaadfictie zette ze met een trilogie detectives/thrillers, onder het pseudoniem Anya Lipska. De boeken kregen lovende kritieken en zouden eventueel bewerkt worden tot een misdaadserie voor tv. Momenteel gaat alle aandacht echter naar een nieuwe thrillerserie waarin alles draait om het oplossen van forensische raadsels en die zich grotendeels afspeelt in een mortuarium in de Londense wijk Camden. Hoofdpersonage is obductie-assistente Cassie Raven, die eerder haar opwachting maakte in Cut and Paste, een misdaadfilm voor BBC Radio 4. Lichaamstaal, het eerste boek in de rij, werd door Harmien Robroch naar het Nederlands vertaald.

Cassie Raven is 25, werkt in een mortuarium waar ze lijken opensnijdt en beseft dat ze geen doorsnee jonge vrouw is. Niet alleen haar beroep is daar debet aan, ook haar vele piercings schrikken in eerste instantie af. Onterecht, want Cassie heeft het hart op de goede plek en leeft steeds opnieuw mee met de lichamen op haar tafel. Meer nog, ze heeft het gevoel dat die tegen haar praten. Op een dag wordt ze geconfronteerd met de dood van haar oud-lerares natuurkunde, mevrouw E, verdronken in bad. De verantwoordelijke patholoog klasseert het overlijden als ongeval, maar Cassie vermoedt dat er meer aan de hand is en gaat op onderzoek uit.

Niet veel later wordt met het verdwijnen van een lijk het startschot voor een tweede verhaallijn gegeven en doet een tweede hoofdpersonage, brigadier Phyllida Flyte, haar intrede. Stilletjes aan wordt duidelijk waarom zij naar Londen verhuisd is en welk verdriet zij met zich meedraagt. Ondanks de aanvankelijke antipathie tegenover Cassie, wordt de relatie tussen de twee beter en worden ze elkaars bondgenoot bij het oplossen van de mysteries die opduiken. Een sympathieke rol is weggelegd voor Cassies Poolse grootmoeder, die haar kleindochter met veel plezier opvangt en vertroetelt. Haar aanwezigheid zorgt voor heel wat Poolse woorden doorheen het verhaal.

De auteur heeft voor een bijzondere invalshoek gekozen. Het is verfrissend om moord en mysterie vanuit het gezichtspunt van een mortuariummedewerker te beleven. De afwisseling met het perspectief van de politie werkt prima. Op een of andere manier weet Turner haar lezers meteen mee te slepen en te boeien. Dat is onder andere te danken aan de korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl, die zich kenmerkt door een evenwichtige afwisseling van beschrijvingen en dialogen. Inhoudelijk blijft alles overzichtelijk, waardoor je volop mee kan speuren naar mogelijke daders en motieven. Heel erg spannend is het boek lange tijd niet, maar dat stoort niet, het verhaal heeft genoeg te bieden. Wanneer naar het einde toe alles in een stroomversnelling komt, is het ook voor de lezer die niet zonder zijn portie spanning kan, volop genieten.

Samenvattend laat Lichaamstaal zich omschrijven als een boeiende, vlot geschreven thriller met een originele setting en sterke personages. Cassie Raven kan gerust een hele serie dragen, duimen dus dat de inspiratie bij A.K. Turner overeind blijft.

[met dank aan Ambo|Anthos voor het vooruitleesexemplaar]

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem