Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Prettige aftrap van een nieuwe serie

Greet Braem 31 mei 2023 Hebban Recensent
De Zweedse Kristina Ohlsson (1979) studeerde politieke wetenschappen en werkte onder andere als politiek analist voor de OSCE en als veiligheidsanalist en adviseur voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en de geheime dienst. Sinds 2012 is ze voltijds auteur. Haar succesvolle thrillerdebuut Ongewenst was de start van een zesdelige serie met onderzoeker Fredrika Bergman in de hoofdrol. In 2013 maakte Ohlsson haar debuut als kinderboekenschrijver; veel jeugdboeken zouden volgen, geen ervan werd vertaald. Na een miniserie met advocaat Martin Benner in de hoofdrol werd in 2020 een nieuw seriepersonage in het leven geroepen: August Strindberg, die zijn naam deelt met een van de meest invloedrijke Zweedse schrijvers van de 19e en 20e eeuw. Stormwacht is het eerste boek in de serie, die in Zweden nu drie delen kent.

Wanneer August gaat scheiden van zijn vrouw, ruilt hij zijn drukke leven in Stockholm voor een rustiger bestaan in Kungshamn, waar hij een tweedehandszaak wil beginnen. Op de dag dat hij toekomt, is het dorp in rep en roer, want de geliefde schooljuf Agnes is verdwenen. Inspecteur Maria Martinsson van de politie zet alles op alles om de vrouw terug te vinden, maar niemand lijkt ook maar enige informatie te hebben. Is ze vermoord? Is haar iets overkomen of is ze er wellicht zelf vandoor gegaan? Alleen de 16-jarige Karl lijkt iets te weten, zo zal de lezer merken, maar hij houdt zijn informatie angstvallig geheim.

Het is een waar plezier om in deze thriller van Ohlsson te duiken. De auteur haast zich niet, moet het niet hebben van de grote actie, maar neemt de tijd om haar personages dicht bij de lezer te brengen en achtergronden te schetsen. Het grootste deel van het verhaal neemt slechts twee weken in beslag, toch beslaat het boek zowat 500 bladzijden. Het chronologisch vertelde verhaal wordt een aantal keer onderbroken door een aantal maanden oude dagboekfragmenten van de verdwenen Agnes. De lezer komt op die manier iets meer over haar te weten, maar tast heel lang net als de politie in het duister over de reden van haar verdwijning. De verhaalopbouw en de weg naar de ontknoping zitten knap in elkaar.

De personages in Stormwacht zijn duidelijk neergezet, en voor seriedrager August Strindberg kun je alleen maar sympathie hebben. Hoewel hij in zijn vorige leven kapitaalbeheerder was, lijkt hij zich ondanks de moeilijke start in zijn nieuwe woonplaats, moeiteloos een leven aan de Zweedse westkust te kunnen voorstellen. Dat hij al meteen een boontje voor Maria Martinsson heeft, helpt daar natuurlijk bij. Maria zelf heeft andere katjes te geselen, haar privésituatie is verre van rooskleurig, haar werk betekent alles voor haar. Tel daarbij op een oude man in een verzorgingstehuis, een heerschap met losse handjes, een paar tieners en een overbezorgde moeder, en je hebt een kleurrijk gezelschap bij elkaar.

Wie de ‘Fredrika Bergman’-serie kent, weet dat Ohlsson een vlotte schrijfstijl hanteert. Dat is in deze eerste August Strindberg niet anders, het boek bezorgt de lezer menig aangenaam leesuurtje. Verhalende stukken worden afgewisseld met prettig leesbare dialogen, je verveelt je geen moment. Spannend is het boek lange tijd niet, maar dat stoort geenszins, want meeslepend is het wel. Wanneer alles uiteindelijk in een stroomversnelling komt en de precieze omstandigheden van Agnes’ verdwijning duidelijk worden, is het genieten geblazen. De ontknoping is bevredigend, de nieuwsgierigheid naar verdere avonturen van August en Maria groot.

Stormwacht is de prettige aftrap van een nieuwe serie. Auteur Kristina Ohlsson heeft met August Strindberg een interessant personage geschapen, dat in verdere delen helemaal zal kunnen openbloeien.

[deze recensie is gebaseerd op Stormvakt, de originele versie van het boek]

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Het boomhuis in het bos van TJ Klune is door de Hebban Crew gekozen tot het Hebban Boek van de Maand in oktober. Een geweldig boek voor jong en oud!