Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een oldskool en kostelijke misdaadroman

Guy Doms 28 december 2022 Hebban Recensent
Niels Verdeng is hoofdinspecteur geweest bij de Gentse politie. Zijn veelbelovende carrière bij de recherche strandt echter; hij krijgt een oneervol ontslag te incasseren. Bijna alles raakt de man kwijt; zijn werk bij de politie, zijn vrouw en zelfs het huis. Jeugdvriend Thomas biedt hem onderdak aan en adviseert Niels om aan de slag te gaan als privédetective. Al snel heeft de ex-flik een opdracht te pakken; als een onbekende en tevens mysterieuze vrouw zijn hulp inroept. Ze smeekt hem te achterhalen wie en waarom iemand haar volgt. Gelukkig beseft hij helemaal niet in welke hachelijke situatie hij gaat belanden. Zijn zoektocht leidt hem naar Vibe Domotics, een dubieus domoticabedrijf. Nadat hij daar op een handige manier infiltreert, valt hij van de ene onaangename verrassing in de andere. Op fanatieke wijze doet Niels er werkelijk alles aan om de misdaad te bestrijden.

‘De rest van de avond brei ik verder aan de gebeurtenissen die ik de laatste tijd heb meegemaakt, maar door de nodige dosis alcohol laat ik steken vallen en zitten er gaten in het breiwerk.’

Robert Vandenberghe is ere-hoogleraar fysica UGent, onder het pseudoniem Bert Bergs schrijft hij spannende boeken. In Onvoorziene omweg lanceert hij Niels Verdeng; een nieuw seriepersonage. Hiermee heeft de auteur een veelbelovend en intrigerend karakter beet.

‘Onvoorziene omweg’ is neergeschreven in een toegankelijke, no-nonsense taal. De fantasierijke plot staat garant voor menig uur zuiver leesplezier. Tevens overgiet Bergs zijn vertelling met een flinke scheut humor. Vanaf het eerste van vierenzeventig korte hoofdstukken staat de lezer midden in het gebeuren. Wat volgt is een spannend en tevens amusant misdaadverhaal. De nieuwbakken privédetective Niels is ook de ik-verteller; hij wordt behoorlijk goed uitgediept. Ondanks zijn netelige situatie, behoudt hij wat pit en gevoel voor zelfspot en sarcasme. De andere invloedrijke personages krijgen eveneens de nodige aandacht. Het geheel vormt een kleurrijk palet met figuren van divers allooi.

‘De afstapping bij die moord duurt niet lang, want na een halfuur dragen twee mannen het met een deken bedekte lichaam naar een lijkwagen. De voordeur van de woning wordt verzegeld en een voor een rijden de auto’s weg. Met ‘Staying Alive’ van de Bee Gees in mijn hoofd, start ik mijn wagen en rij huiswaarts.’

De schrijver weet perfect hoe hij sfeer moet scheppen; zijn thuisstad Gent als centrale locatie zet hij knap neer. Nooit zakt het verhaal echt in; de actiescènes en de verwikkelingen volgen elkaar in een mooi tempo op. Het zet je aan om verder te blijven lezen; intussen neemt je nieuwsgierigheid toe of het recht wel degelijk gaat zegevieren. ‘Onvoorziene omweg’ is een oldskool en kostelijke misdaadroman.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.