Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De geur van kardemom: fraaie, spannende historische roman

‘De geur van kardemom’ is de historische debuutroman van Mirne Rooijakker. Het verhaal speelt zich af in 1729. De hoofdrol is weggelegd voor Ties Torrento, een jonge Amsterdamse molenaarszoon. Tijdens de warme nazomer in dat jaar neemt Ties zijn eerste klus als koerier op zich. Ties is verguld met zijn reis naar Hoorn, ver weg van zijn alledaagse bestaan, tot er voor zijn ogen een moord wordt gepleegd en hij als verdachte in een kerker belandt.

Dat Rooijakker, ondanks dat zij nog niet eerder publiceerde, al heel wat schrijfkilometers achter de rug heeft, is te merken. Haar schrijfstijl is vlot en toegankelijk en zij weet de verhaalwendingen, spanning en een intrigerend tijdsbeeld, fraai aaneen te smeden.

“Hun verhaal klopte dus -het oorspronkelijke romantische cadeau, dat walmde als een buitenissig reukwatertje en bedoeld was om de jongedame op te vrijen, was verwisseld voor een samenzweerderig bericht tegen de laatste heren die de Hoornse kamer van de VOC nog gaande hielden.”

De auteur weet bovendien haar personages prima te karakteriseren en die leer je als lezer dan ook goed kennen. De dialogen zijn geloofwaardig en subtiel afgestemd op de tijd waarin het verhaal speelt. ‘De geur van kardemom’ kent bovendien ontwikkelingen die je als lezer niet ziet aankomen.
Kortom, Rooijakkers levert met deze spannende, goed gedocumenteerde historische roman een veelbelovend debuut af en het is te hopen dat er nog veel boeken van haar hand verschijnen.

De auteur
Mirne Rooijakker (1959, Tiel) schrijft vanaf jonge leeftijd dagboeken en verhalen. Een zoektocht naar woorden om allerlei gebeurtenissen onder de zon treffend te weerspiegelen.
Zij woont al jaren midden in de Amsterdamse Baarsjes, de buurt die werd vernoemd naar de herberg die er ooit stond. Wandelend door de oude straten van de stad verschenen voor haar geestesoog de bewoners die zo’n drie eeuwen eerder rondom ‘De Drie Baarsjes’ geleefd zouden kunnen hebben. Regelmatig duikt zij in het verleden om hun wel en wee gestalte te geven. Een opleiding tot fotograaf droeg bij aan deze verbeeldingskracht. Na diverse functies bij een wetenschappelijke uitgeverij is de tijd nu rijp om haar eigen geschreven werk in druk te zien verschijnen.

Uitvoering
Uitgeverij Elikser
ISBN: 9789463655200
Paperback, 258 pagina’s

Over Hanneke van de Water
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hanneke van de Water

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.