Advertentie
    Helena van Dijk Hebban Recensent

Stephan Enter is geen vreemde in het literaire landschap. Met Lichtjaren en Grip belandde hij op de Libris shortlist, Compassie stond eveneens op twee shortlists van literaire prijzen. Zijn nieuwste roman, Pastorale, werd boek van de maand in De wereld draait door en kreeg daardoor (terecht) veel aandacht.
Pastorale heeft twee verhaallijnen. De eerste is die van Louise, studente, die terugkeert naar haar streng-christelijke geboortedorp Brevendal. Ze heeft zich afgekeerd van het geloof dat haar met de paplepel is ingegeven en is eigenlijk even dogmatisch in haar ongeloof als de gelovigen om haar heen zijn over hun geloof. De andere verhaallijn is die van haar broer Oscar, die door een speling van het lot in aanraking komt met een Molukse klasgenoot (Jonkie) en diens familie. Oscar is jonger en hij moet nog gaan ontdekken wat hij gelooft en wat hij wil met zijn leven. De verhaallijnen wisselen zich af en de personages van Louise en Oscar ontwikkelen zich in wat omschreven kan worden als een fraaie coming of age verhaal.
Opvallend aan Pastorale is het mooie, beeldende taalgebruik; de natuur wordt daardoor bijna tastbaar, voelbaar en ruikbaar beschreven. De lezer wordt bedwelmd door de warmte van de zomer, het gezoem van de insecten en de loomheid van de personages die of al vakantie hebben (Louise) of het bijna krijgen (Oscar).
Pastorale is geen verbeten afrekening met een christelijke opvoeding, zoals die er in de Nederlandse literatuur al genoeg zijn. Zeker de toevoeging van het karakter van de vader van Jonkie, een voormalig KNIL-militair die ondergebracht geweest is in een voormalig concentratiekamp, doet vermoeden dat het er de schrijver er veel meer om gaat om gevoelens van ontworteld zijn te beschrijven. Alle personages in het boek lijden daar namelijk wel in meer of mindere mate aan. Al met al is Pastorale daarom een fraaie roman, die de aandacht van media en shortlist meer dan waard zal blijken te zijn. Hopelijk voor Enter zal het met dit boek ook resulteren in een literaire prijs.

Reacties op: Ontworteling in een fraaie coming of age roman

96
Pastorale - Stephan Enter
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker