Advertentie
    Helma Koot Hebban Recensent

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Alles op het spel van Tamara Haagmans is naar mijn bescheiden mening het beste boek dat ze tot nu toe heeft geschreven. Het is een rollercoaster van gevoelens die je al lezende ervaart. Het is grappig, maar vooral ontroerend en emotioneel. En vooral die emotionele passages gaan je niet je koude kleren zitten.

Tamara Haagmans neemt je mee in het leven van Lily, die zich na een lange en zware periode van ziekte weer goed voelt. Eindelijk kan ze nu proberen haar grote droom, professioneel danseres worden, uit te laten komen. Als ze uitverkoren wordt om in een videoclip van de succesvolle boyband Unity te dansen lijkt dat de eerste stap naar een succesvolle carrière.
Als ze Jim, de maker van de videoclip, voor het eerst ontmoet vind ze hem maar een arrogante kwal in zijn dikke BMW. Maar al snel blijkt deze computernerd toch reuze mee te vallen en vallen ze als een blok voor elkaar.
De toekomst lijkt Lily en Jim toe te lachen, maar als Lily steeds meer gezondheidsklachten krijgt, slaat de angst dat haar ziekte is teruggekomen toe. Moet ze haar danscarrière die nog niet eens echt gestart is, nu al opgeven? En kan ze Jim wel opschepen met een zieke vriendin? Durft ze haar hart te volgen en Jim de waarheid te vertellen of moet ze hem laten gaan?

Het verhaal wordt verteld vanuit zowel het perspectief van Lily als Jim. Al snel blijkt dat Lily en Jim meer gemeen hebben dan ze in eerste instantie dachten. De reden waarom Jim bijvoorbeeld de populaire computergame ELF heeft ontworpen is niet zomaar omdat hij dat leuk vond. Nee, daar zit een heel verhaal achter. Het is ook de reden waarom hij verkleed als Batman op bezoek gaat bij doodzieke kinderen in het ziekenhuis. Al snel vergezelt Lily hem verkleed als prinses. Zij weet als geen ander wat het betekent om doodziek zijn. De eerste tissues kunnen op dat moment tevoorschijn gehaald worden! Het is een ontroerende scène in het boek gespeend van valse sentimenten. Tamara beschrijft het zoals het is en ik kan me voorstellen dat als je als doodziek kind in je bed ligt je veel liever een sprookjesachtige prinses of een stoere Batman aan je bed wil hebben dan zo’n vreselijke Clini-Clown (hopelijk beledig ik daar niemand mee, maar ik vind clowns dus echt ver-schrik-ke-lijk, sorry!!).

Tamara Haagmans beschrijft geloofwaardig het proces van ernstig ziek zijn, er weer bovenop krabbelen en altijd de dood als een zwaard van Damocles boven je hoofd te blijven voelen hangen. Dat geldt ook voor de wens van Lily om het leven ten volle te leven, zeker als ze eindelijk de liefde van haar leven heeft ontmoet. En die doos tissues moet je zeker bij de hand blijven houden, want ook het einde van het verhaal kan je niet met droge ogen lezen.

Ik deel niet vaak 5***** uit, maar Alles op het spel heeft dat ten volle verdiend!

Reacties op: Prachtig verhaal waar je stil van wordt

61
Alles op het spel - Tamara Haagmans
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners