Onvervalste feelgood met een happy end

Helma Koot 08 oktober 2025 Hebban Team
Om te (sei)zoenen is het nieuwste boek van Wendy de Liefde met vier verhalen, voor elk seizoen een, plus nog een bonus verhaal dat zich afspeelt op vrijdag de 13e. Stuk voor stuk romantische verhalen over nieuwe liefdes na een stukgelopen relatie.

Het is knap hoe De Liefde in elk verhaal de hoofdpersonages in een paar pennenstreken weet te karakteriseren. Dat moet ook wel want de verhalen zijn kort, dus moet je snel tot de kern van het verhaal komen. Ze heeft een lekker, gemakkelijk te lezen schrijfstijl waarin ook de humor niet ontbreekt. Alle verhalen hebben hun eigen dynamiek met aansprekende personages. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal hun eigen happy end hebben.

Het is leuk hoe ze de verschillende seizoen onderdeel van het verhaal heeft gemaakt. Dat komt vooral tot uiting in Herfst waar Matthias samen met die leuke serveerster de weggelopen hond van zijn bejaarde buurvrouw in het bos vol herfstbladeren zoekt en ze kleddernat regenen. En ook in Winter met, hoe kan het bijna anders, aandacht voor Sinterklaas en Kerst waarbij die leuke hulp-piet opeens aan de haal lijkt te gaan met de beste vriendin van hoofdpersoon Marél.
Dit waren ook de verhalen die ik het leukst vond, hoewel ook de andere twee verhalen inclusief die bonus ook niet te versmaden waren.

Je kan natuurlijk in elk seizoen het bijbehorende verhaal lezen, maar daar kon ik niet op wachten, en ik heb ze lekker allemaal achter elkaar uitgelezen.

Als je de boeken van De Liefde (nog) niet kent, anders dan haar bijdrage aan Gestrikt voor kerst dat ze samen met tien andere auteurs schreef, is het een leuke kennismaking met haar schrijfstijl. Het maakte mij in ieder geval benieuwd naar haar 'volledige' boeken, waarin ze meer tijd en ruimte heeft om haar personages te karakteriseren en diepgang in het verhaal te brengen. Daar leenden deze korte verhalen zich niet voor en dat mag je ook niet verwachten omdat er daarvoor simpelweg niet genoeg pagina's waren. In zo'n verhalenbundel is dat ook helemaal niet erg. Het leverde mij in ieder geval genoeg leesplezier op een druilerige herfstige dag op.

Meer recensies van Helma Koot

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.