Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
    Helma Koot Hebban Recensent

In De zoete verleiding, het derde deel in de ‘Zussen van Jewel Island’-serie, is de hoofdrol weggelegd voor Skye en haar "friend with benefits" Jesse. Hoewel ook dit boek als standalone is te lezen, is het vanwege het chronologische verloop aan te raden om de delen op volgorde te lezen. Skyes zussen Aria en Clover zijn inmiddels gelukkig in de liefde, iets wat van Skye niet gezegd kan worden. Zij is stapelverliefd op de Canadese Jesse, maar dat lijkt niet wederzijds. Ze zijn ooit een jaar met elkaar getrouwd geweest om Skye aan een verblijfsvergunning in Canada te helpen en hoewel het een verstandshuwelijk was, deelden ze het bed met elkaar. Ze hadden en hebben nog steeds geweldige seks, maar Skye is ervan overtuigd dat Jesse niet geïnteresseerd is in een echte relatie. Jesse op zijn beurt durft zijn liefde voor Skye niet uit te spreken, omdat hij doodsbang is dat Skye hem en zijn dochter Bea uiteindelijk in de steek zal laten, net zoals als zijn ex-vrouw Ginny dat jaren eerder deed. En als hij iets wil voorkomen, is het wel dat zijn dochter opnieuw gekwetst wordt.

Ook nu heeft Holly Martin opnieuw een verhaal, vertaald door Nikki Greveling, van aantrekken en afstoten geschreven met een wisselend perspectief. Heel origineel is het niet en voelt een beetje als meer van hetzelfde, ondanks dat Skye en Jesse hun eigen specifieke problemen hebben waarmee ze worstelen. Ze hebben beiden een traumatisch scheiding achter de rug, waarbij het al dan niet krijgen van een kind de reden voor de breuk is geweest. De ex van Jesse liet hem in de steek nadat ze, na een ongewenste zwangerschap, Bea op de wereld had gezet en de ex van Skye gooide het bijltje erbij neer nadat ze na drie miskramen niet aan zijn vaderwens kon voldoen. Het heeft ervoor gezorgd dat ze zich allebei niet goed genoeg voelden en de angst om opnieuw gekwetst te worden omdat ze misschien niet aan de verwachtingen van de ander kunnen voldoen is alleszins begrijpelijk. Martin is erin geslaagd om deze emoties geloofwaardig te beschrijven. Hiermee verwerkt ze op een luchtige manier opnieuw stevige emotionele thema’s als verlatingsangst, miskramen, faalangst en een laag zelfbeeld terwijl het feelgoodgehalte hoog blijft.

Tussen alle relatieproblemen door is er volop aandacht voor de zoektocht naar het geheime ingrediënt van een grote rabarbertaart die tijdens de puddingparade over het eiland zal worden gedragen. Met het herinvoeren van deze oude traditie probeert Skye haar toetjescafé in de schijnwerpers te zetten. Deze ronduit rare, waarschijnlijk grappig bedoelde, optocht, stelt de geloofwaardigheid danig op de proef. Dat geldt misschien nog wel meer voor de verrassende rol die stamgast Silvia, de auteur van erotische verhalen, komt opeisen. Verder voelt de bijna panische behoefte van Jesse om zijn seksuele relatie met Skye voor Bea geheim te houden geforceerd aan. Zeker omdat Bea allang weet hoe de vork in de steel zit en ze hem en Skye voorziet van relatieadviezen die ze uit de zelfhulpboeken van Dokter Jermaine haalt. Een boekenerfenis van haar moeder, waar ze eigenlijk nog veel te jong voor is. Gezegd moet worden dat Martin hiermee wel zorgt voor de vrolijke noot.

Dat Jesse en Skye ook hun happy end beleven zal niet als een verrassing komen. Daar is in een rasechte feelgood niets mis mee, zolang de weg ernaar toe maar boeiend is. En daar schort het jammer genoeg aan. Als lezer word je bijna kriegelig van de manier waarop Skye en Jesse continue allerlei aannames doen over de gevoelens en beweegredenen van de ander in plaats van dat ze als volwassen mensen met elkaar in gesprek gaan. Samen met de al eerdergenoemde minpuntjes wordt hierdoor je leesplezier danig op de proef gesteld en ben je om de verkeerde reden blij dat je na het eind goed al goed het boek kan dichtslaan.

Reacties op: Pittige thema’s verhullen sleetsheid verhaal niet

312
De zoete verleiding van Emerald Cove - Holly Martin
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken