Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Geschiedenisles vermomd als boeiende historische roman

Helma Koot 24 januari 2024 Hebban Recensent

Het schrijversechtpaar Theo en Marianne Hoogstraaten heeft inmiddels een aantal historische romans over werkelijk bestaande personages op hun naam staan. Voor Wanhoop en liefde, het tweede deel in de ‘Eleonore van Aquitanië’-serie, hebben ze zich verdiept in de vrijgevochten en doortastende Eleonore (1122 – 1204). Ze wordt op vijftienjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de diepgelovige Franse koning Louis VII. Omdat Wanhoop en liefde naadloos verder gaat waar het eerste deel Lust en Schande eindigt, is deze roman niet opzichzelfstaand te lezen.

'Het is genieten als ze zich geen enkel moment de mond laat snoeren en ze opstaat tegen iedereen die haar een strobreed in de weg legt.' – recensent Helma

Hoewel het boek het label feelgood heeft gekregen is het eerder een geromantiseerde biografie van een uitermate intrigerende vrouw. De research van de auteurs is prima op orde, want de feitelijke gebeurtenissen kloppen met de werkelijkheid. De (emotionele) gevoelens en de zich binnenskamers afspelende gebeurtenissen zijn wel aan hun fantasie ontsproten, net als uiteraard de dialogen die ze de verschillende personen in de mond leggen.

In een aangename en gemakkelijk te lezen schrijfstijl geven de auteurs Eleonore via haar uitspraken en gedachten haar persoonlijkheid en pittige karakter. Vooral haar irritatie over het slappe karakter van haar echtgenoot Louis, een kwezelachtige slapjanus die zijn oor laat hangen naar de adviezen van abt Suger van Saint-Denis en kloosterhervormer Bernardus van Clairvaux, zijn vermakelijk om te lezen. Het is genieten als ze zich geen enkel moment de mond laat snoeren en ze opstaat tegen iedereen die haar een strobreed in de weg legt.

De Hoogstraatens karakteriseren Louis, vanuit het perspectief van Eleonore, als een regelrechte sukkel die geen partij is voor de sterke persoonlijkheid van zijn echtgenote. Eleonore daarentegen wordt neergezet als een warmbloedige vrouw, die geen bevrediging vindt in het verstandshuwelijk met Louis en haar heil zoekt bij meerdere minnaars. De incidentele keer dat Louis zijn huwelijkse plichten vervult (onder het toeziend oog van de paus) is ronduit vernederend. Een scène die waarschijnlijk volkomen fictief is, maar die de schrijvers de mogelijkheid biedt om de in die tijd ontluisterende hypocrisie van de geestelijkheid, die Eleonore zien als een kind van de duivel, duidelijk te maken.

De roman schetst een interessant tijdsbeeld, waarin alles draait om het verkrijgen van zoveel mogelijk macht. Soms leest het boek als een liefdesroman en op andere momenten als een avonturen- of ridderroman, bijvoorbeeld wanneer Eleonore met haar hofhouding van moedige vrouwen op kruistocht gaat en haar eigen leger aanvoert. Resultaat is een uitgebalanceerd geheel waarin spanning wordt afgewisseld met liefdesperikelen, intriges en frustraties over de bekrompenheid van het hof. Een mooie mix die geen moment verveelt.

Soms loop je met grote stappen door haar leven heen, simpelweg omdat er weinig vermeldingswaard gebeurt, om daarna (spannende) gebeurtenissen tot in detail beschreven te zien. Na haar scheiding was Eleonore als rijkste vrouw van Frankrijk zeer interessant en gewild als echtgenote. Hoewel meerdere partijen haar tot een huwelijk probeerden te dwingen, hertrouwde ze met de elf jaar jongere koning Henri II van Engeland, die volgens de roddels al geruime tijd haar minnaar was. De auteurs verwerken dit smeuïge detail als feit in het verhaal, waarmee ze Eleonore en Henri een liefdevolle start van hun huwelijk gunnen en het verhaal afsluiten met een happy end.

Eleonore is dan pas ongeveer 30 jaar. Ondanks haar avontuurlijke en gevaarlijke leven bereikte ze de hoogbejaarde leeftijd van 82 jaar. Haar verdere leven wordt in vogelvlucht verteld in het nawoord. Een fijne toevoeging aan het verhaal om een compleet beeld te krijgen van deze eigenzinnige vrouw die ook in haar huwelijk met Henri (gewapende) conflicten niet uit de weg ging en haar eigen weg bleef bepalen.

Het schrijversechtpaar is er prima in geslaagd om met dit tweede en tevens laatste deel van de serie een bijzondere vrouw tot leven te brengen en er een alleszins prettig leesbare geschiedenisles van te maken.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een oud boek' en 'Lees een waar boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Helma Koot

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.