Bloedstollend debuut

Inemariakiekens Inemariakiekens
18 mrt 2022

Stel je voor: je staat alleen voor de opvoeding van je zoontje in en je wilt uiteraard enkel het beste voor hem. Je bent een uitstekende gamer en toevallig is er een televisiezender op zoek naar spelers die geen uitdaging uit de weg gaan. Beloning voor de winnaar? Een miljoen e-credits. Daarmee kan je jezelf en je kind een fantastisch leven schenken. Klein detail: je wordt tijdens de opnames drie weken afgeschermd van je omgeving. Ga je in op de oproep? Lucy, mama van Alec, en titelheld van de serie stelt zichzelf deze vraag: schrijft ze zich in voor het televisieprogramma BLOED? Of blijft ze toch in de buurt van haar zoon? Wanneer ze het contract tekent, kan ze immers niet meer terug.

In drie novelles van Hanneke Meier volgen we de ijzingwekkende avonturen van Lucy. De opzet is op meerdere vlakken bijzonder origineel. Het uitgangspunt is in de eerste plaats ronduit geweldig én onverwacht. Het verhaal tast de grenzen van de moderne beschaving met zijn vervagende ethische grenzen af (is het publiek bijvoorbeeld zoveel beter dan de programmamakers?) en er wordt gespeeld met de hoogtechnologische vooruitgang (zonder weliswaar een te grote complexe technische kennis van de lezer te verwachten).

De auteur trekt volop de kaart van de spanning, maar laat een stukje romantiek niet links liggen, wat het verhaal completer maakt. Dit zijn geen eenzijdige thrillers, waarbij de personages enkel opgevoerd worden om een spanningselement te creëren. Dit zijn mensen van vlees en bloed die je zo op straat kan tegenkomen.
Hanneke Meier heeft een enorm meeslepende stijl. Ze is in staat om treffende scènes te schrijven die je vanzelf meetrekken in het verhaal en dit van bij het begin. De auteur kiest de geschikte momenten om te beschrijven en nergens kent de spanningsboog een slap moment. Je voelt je als het ware een van die drones die de personages op de voet aan het volgen zijn.

Ergens vraag ik me wel af of er nog een prequel komt. Wat is er nu echt gebeurd met de man van Lucy? Met de doorzettingskracht die deze vrouw aan de dag legt, zie ik opties voor een mooie nieuwe zijlijn. De auteur heeft bewezen dat ze in staat is om meeslepende thrillers te schrijven en ik wil graag meer van haar hand lezen.

Kort samengevat: Lucy is een bloedstollend debuut dat alle hoge verwachtingen waarmaakt.

De serie krijgt van mij 4,5⭐

Meer recensies van Inemariakiekens