Jammer genoeg de laatste in een prachtige serie
Mia is het laatste deel in de reeks De regels van het spel van Marijke Verhoeven. Net zoals in de vorige twee verhalen, Tess en Lotta, staat het Deense festival ter gelegenheid van het goede doel met een optreden van de SuperTrouperTributeband centraal. Helaas heeft de zangeres die Agnetha vertolkt een ongeluk gehad, waardoor ze niet meer kan deelnemen aan het optreden. Enter Mia, een bijzonder talentrijke zangeres uit Nederland die haar zal vervangen. Alleen is er iets vreemds aan de hand met Mia en draagt ze haar bagage uit het verleden met zich mee. Ze neemt een van de crewleden, Kaj, in vertrouwen. Maar zullen ze een oplossing kunnen bedenken voor ze op het podium moet?
De auteur heeft een enorm beschrijvend talent: je waant je als lezer echt in de repetitieruimte of op de steiger nabij een Deens meer. Ook de personages zelf zijn knap uitgewerkt. Zo is Mia echt een personage van vlees en bloed: er wordt duidelijk beschreven hoe ze zich voelt en als lezer ga je vanzelf meeleven met haar historie. Op basis van de vorige delen heb je ergens al een idee van wat er zich in het verleden van Mia heeft afgespeeld en nu krijg je stukje voor stukje het hele plaatje.
Om daartoe te komen heeft het verhaal een mooie spanningsopbouw: Mia herleeft omdat ze naar Denemarken mag, maar de onzekerheid slaat toe en ze neemt enkele impulsieve beslissingen die haar carrière niet ten goede komen. Gelukkig is er Kaj en de vreemde dame op het vliegtuig, een mooi extraatje dat met het oog op de ABBA-song I believe in angels in het verhaal is verwerkt. Net zoals in de vorige twee delen zit er een extra spanningselement in het boek, wat het feelgoodverhaal toch een tikkeltje extra geeft. Hoewel de spannende gebeurtenis ergens wel voorspelbaar is, creëert de auteur wel een mooi pad ernaartoe zodat het waar en het hoe toch nog lang onverwacht blijft.
Net zoals bij Tess en Lotta heb ik dit verhaal in één keer uitgelezen. Waar ik de vorige keren nog reikhalzend uitkeek naar het vervolg, blijf ik nu evenwel met een beetje tristesse achter, omdat deze geweldige serie afgelopen is. Ik hoop dat Marijke Verhoeven nog meer feelgoodseries gaat schrijven, want ik ben echt wel fan.